Vårt arbete mot penningtvätt och bedrägerier

Säkerhet och trygghet är oerhört viktigt. Du som kund ska kunna lita på att dina personliga uppgifter skyddas och att dina pengar hanteras säkert. Därför jobbar vi på Svenska Spel kraftfullt med säkerheten i de produkter och tjänster vi erbjuder dig. I vårt uppdrag ligger också att vi ska arbeta för att vår verksamhet inte ska utnyttjas för brottslig verksamhet, så som penningtvätt och bedrägerier.

Penningtvätt – en lag för hela spelbranschen

Penningtvätt är ett stort samhällsproblem där miljardbelopp från brottslig verksamhet tvättas årligen. För att förhindra att spelbranschen används för penningtvätt och finansiering av terrorism finns penningtvättslagen.

En som stött på penningtvätt i verkligheten, och även skrivit om det, är författaren och tidigare advokaten Jens Lapidus. Se filmen och hör honom berätta hur det kan gå till, vem som drabbas och hur du kan skydda dig och dina pengar från penningtvätt.

Vad innebär penningtvättslagen för dig som är kund hos Svenska Spel?

Alla spelbolag måste enligt lagen ha god kunskap om sina kunder. Det kallas enligt lagen om penningtvätt för kundkännedom och betyder bland annat att du som vill spela hos oss behöver identifiera dig på ett säkert sätt.

På Svenska Spel vill vi att identifieringen ska vara säker och samtidigt så enkel som möjligt för dig som kund. Därför kan du använda Bank-ID när du loggar in och spelar online. Du kommer också att kunna legitimera dig med de flesta godkända svenska legitimationer om du spelar hos något av våra ombud. Det innebär att du på sikt inte längre behöver ditt spelkort.

Du som är ny kund

Lagen om penningtvätt innebär att vi som spelbolag behöver lära känna våra kunder bättre. Förutom en säker identifiering när du ska bli kund och öppna ett spelkonto hos oss behöver du också svara på några frågor för att kunna lägga upp ditt första spel. Det beror på kundkännedomskravet i penningtvättslagen.

Du som redan är kund

Du som redan är kund hos oss kan behöva lämna några kompletterade uppgifter. Du känner säkert igen både rutinen och frågorna från kontakter med din bank. Att vi kan behöva ställa några frågor till dig beror alltså på kraven på kundkännedom i penningtvättslagen.

Personer i politiskt utsatt ställning – PEP

Alla företag som lyder under penningtvättslagen måste ta reda på om du som kund är en så kallad PEP. PEP är en förkortning av engelskans Politically Exposed Person, en politiskt utsatt person. Om du har eller har haft viktiga funktioner i en stat eller i en internationell organisation kan du vara en PEP. Företagen måste också veta vilka kunder som är familjemedlemmar och kända medarbetare till en PEP. På så sätt vill man bland annat förhindra korruption.

Varför ska penningtvättslagen omfatta spelbranschen?

Spelbranschen omsätter miljardbelopp varje år och vissa spelprodukter riskerar att utnyttjas för penningtvätt. Vårt och andra spelbolags betalningssystem med insättningar och uttag på spelkonto påminner också om bankernas. Därför har man inom EU bestämt att hela spelbranschen ska omfattas av krav på att vidta åtgärder för att förhindra penningtvätt. Lagens krav på en säker identifiering och så kallade kundkännedomsfrågor kan jämföras med säkerhetskontrollen som vi alla går igenom på flygplatsen. Alla måste passera för att säkerhetspersonalen ska kunna upptäcka dem som behöver kontrolleras noggrannare och tillsammans kan vi göra skillnad för att stoppa brottslig verksamhet.

Det här är några av de åtgärder som vi genomför för att följa lagen som ska motverka penningtvätt och finansiering av terrorism. På Svenska Spel jobbar vi aktivt för en sund spelmarknad. Det är viktigt för både oss och våra kunder att spel är roligt och spännande, men också tryggt och säkert.

Vill du veta mer?
Vill du veta mer om penningtvättslagen och finansiering av terrorism hittar du information hos  Spelbranschens Riksorganisation SPER och hos Lotteriinspektionen – den myndighet som både ger tillstånd till viss spelverksamhet och som granskar att spelbranschen följer de lagar som finns.

Här har Lotteriinspektionen samlat vanliga frågor och svar »

Jens Lapidus: ”Att stoppa penningtvätt är att stoppa kriminalitet”

Logga in med BankID

Nu kan du snabbt, enkelt och säkert logga in med BankID istället för användarnamn och lösenord här på svenskaspel.se.

BankID är en e-legitimation som du använder till att styrka din identitet när du är ute på Internet. Det finns tre olika typer – BankID på fil, BankID på kort och mobilt BankID. Mer information kring hur man beställer och administrerar BankID finns på din banks webbsida.

Information om säkra lösenord

Var säker online genom att skapa ett säkert lösenord och skydda det.

• Välj ett lösenord som är lätt för dig att komma ihåg men svårt för andra att gissa.
• Använd ett lösenord som består av åtta eller fler tecken.
• Blanda stora och små bokstäver, siffror, och specialtecken.
• Håll ditt lösenord privat – dela det inte med någon och skriv inte ner det.
• Byt lösenord ofta.
• Undvik att ha samma lösenord för olika konton.

Information om utländska falska lotterivinster

Vanligtvis är det utformat som ett personligt e-postmeddelande eller vanligt brev, oftast på engelska, med information om att du har vunnit storvinsten i ett spanskt, holländskt, engelskt eller annat utländskt lotteri. För att få ut vinsten måste du först lämna ut känsliga uppgifter och/eller betala skatter eller avgifter.  Läs mer om utländska lotterier på Konsument Europas hemsidor ›

Vid frågor, kontakta oss:

Svenska Spel tar tacksamt emot tips om oegentligheter. Vänligen beskriv händelsen så detaljerad som möjligt.

Kontakta kundservice på tel. 0770 11 11 11 eller via kundservice@svenskaspel.se

Säkra betalningslösningar

Hos Svenska Spel kan du betala på olika sätt, vi har valt trygga och säkra betalningslösningar.

Betalkort (Visa eller MasterCard)
3D Secure (även kallat Verified by Visa och MasterCard SecureCode), är en säkerhetsfunktion som används vid betalning med Visa eller MasterCard online och i mobilen. Funktionen innebär att du som kund utöver att ange dina kortuppgifter även anger ett lösenord för att bekräfta ditt köp. På så sätt kan du som kund känna dig trygg med att ingen obehörig person, som eventuellt kommit över kortuppgifter, kan handla på andras kort. Alltså, säkrare kortbetalning för dig som kund.

Swish
Swish möjliggör betalning via en applikation i mobiltelefonen. Betalningen godkänns med hjälp av Mobilt Bank-ID. Swish är lika säkert som internet- och mobilbanken. Swish är enkelt och pengarna kommer fram direkt.

Masterpass
Masterpass är en digital plånbok med sparade kortuppgifter. Betalningen godkänns med hjälp av ditt Bank ID som gör det enkelt och säkert att handla online.

Ökad säkerhet med registrerat spel

Ditt Spelkonto är personligt och får endast användas av dig.

Registrering av spelare och dess spel är ett viktigt verktyg för att förebygga problematiskt spelande, skydda minderåriga samt förebygga brott och bedrägerier. Dessutom innebär registrerat spel att du får bättre förutsättningar att kontrollera ditt spelande, eftersom både information och åtgärder anpassas efter ditt individuella spelbeteende.

Registreringen säkerställer också att du som spelat i butik aldrig går miste om dina vinster om du skulle råka tappa spelkvittot. Har du spelat på Vegas behöver du däremot ha ditt värdebevis för att hämta ut din vinst. Alla spel utom Vegas vinstbevakas och vinsterna betalas ut inom en månad från vinsttillfället om du själv inte hämtat ut dem innan.

Mer information hittar du i villkor för spelkort och spelkonto. (Kundservice/Blanketter, regler och villkor/Villkor för spelkort och spelkonto)

Ditt spelkort är personligt och ska anmälas stulet/borttappat om du förlorat det.

Kontakta kundservice på tel. 0770 11 11 11 eller via kundservice@svenskaspel.se

Våra säkerhetsstandarder

Svenska Spel skyddar information i enlighet med etablerade säkerhetsstandarder. När du som kund lämnar din personliga information till oss hanteras både informationen och de system informationen lagras i utifrån flera olika säkerhetskrav.

Svenska Spel är sedan 2006 certifierade efter den internationella informationssäkerhetsstandarden ISO 27001.

Därutöver är Svenska Spel certifierade enligt WLA SCS 2012 (World Lottery Association – Security Control Standard) som är en internationell branschsäkerhetsstandard för statligt ägda spelbolag.

Vi är även ackrediterade och godkända enligt standarden PCI DSS som är Bankföretagens (VISA/MASTERCARD) specifika säkerhetskrav på bolag som hanterar bankkortsinformation.

Svenska Spels säkerhetscertifieringar representerar en grundtrygghet utifrån erkända internationella säkerhetsstandarder, vilket även inkluderar ständiga förbättringar i hur vi hanterar information. Svenska Spel granskas återkommande av oberoende externa säkerhetsexperter för att säkerställa att vi fortsatt håller en hög nivå avseende säkerhet.

Allt för att du ska känna dig trygg med att ha din personliga information i Svenska Spels system som leverantör av säkra och trygga spel.

Bedrägerier

Svenska Spel arbetar för att motverka bedrägerier och samarbetar med myndigheter i ärenden som rör stulna eller falska kort hos ombud, affärspartners och på internet.

Bedragarna blir alltmer kreativa vilket ställer högre krav på oss som vill undvika att bli bedragna. Vi internetanvändare behöver höja vår kunskap när det gäller internetsäkerhet och vara mer kritiska till exempelvis okänd e-post och skadliga hemsidor.

Skydda dig mot bedrägerier och nätfiske genom att tänka på följande:

Betala inte pengar till någon som påstår att du har vunnit.

Lämna inte ut uppgifter som kontonummer, personnummer, eller dyl. till någon som kontaktar dig oväntat.

Klicka inte på länkar i oönskad e-post – även om de använder ett riktigt företagsnamn eller logotyp.

Om du inte har köpt ett spel eller en lott finns det ingen chans att du har vunnit.

Svara aldrig på skräpmail, phishing, falska vinstvarningar, falska virusvarningar eller liknande.

Var uppmärksam mot meddelanden som innehåller stavfel, grammatiska fel och som inte vänder sig till dig personligen.

Var uppmärksam mot meddelanden som uppmanar dig att öppna och installera en programuppdatering.

Var uppmärksam mot meddelanden som innehåller gratiskampanjer och specialerbjudanden på sociala medier.

Vid högvinster där vinstbeloppen är exakt lika med eller överstiger 1.000.000 kronor kontaktas du som kund av Svenska Spel.

Har du blivit lurad på pengar ska du göra en polisanmälan.

Har du fått ett mail som utger sig komma från Svenska Spel tar vi tacksamt emot tips om detta.

Vänligen kontakta kundservice på tel. 0770 11 11 11 eller via kundservice@svenskaspel.se