För anhöriga

Spelar en person i din närhet för mycket? Gör det dig oroad, frustrerad och ledsen? Har du förgäves försökt få personen att ändra sitt beteende? Här är några tips på vad du kan göra som anhörig:

Håll det inte för dig själv – prata med Stödlinjen

Den som spelar för mycket skäms ofta för det och försöker hålla situationen hemlig. Det är bara mänskligt att du som närstående känner samma skam. Men för att kunna hjälpa den du bryr dig om kan du själv behöva hjälp av utomstående. Och om du redan känner att du påverkas negativt, så är det inte spelaren som avgör vem som ska få veta och när det är dags att söka hjälp.

Ett bra första steg är att kontakta Stödlinjen och berätta om din anhörigs spelande. Då möter du professionella rådgivare som lyssnar och kan hjälpa dig vidare. Du kan kontakta Stödlinjen via telefon, chatt eller e-post och vara helt anonym. Det kostar ingenting och har ingen koppling till något spelföretag.

Glöm inte att ta hand om dig själv

För den som är anhörig till en person med spelproblem är det lätt att glömma att ta hand om sig själv och istället lägga all energi på att försöka förändra spelaren. Men om man ska kunna ta hand om och stötta någon annan, så måste du först ta hand om dig själv.

Ta kontroll över ekonomin

Stötta spelaren känslomässigt – inte ekonomiskt. Bidra aldrig med pengar till spel. Se till att få kontroll över ekonomin, och tveka inte att ta hjälp med detta om det behövs.

Via Konsumentverket kan du göra en beräkning av hushållets kostnader som hjälper dig att få översikt. Där kan du också hitta en budgetrådgivare i din kommun.

Du kan inte som närstående få en annan person avstängd från spel. Däremot kan du uppmana personen som du bryr dig om att gå in på spelpaus.se och själv stänga av sig från alla spelbolag som har licens att erbjuda spel om pengar i Sverige.

Pausa från spel

Med Spelpaus kan du ta en paus från ditt spelande. Du kan själv välja om du vill ha en tidsbegränsad paus eller om den ska gälla tills vidare.

Stödlinjen

Till Stödlinjen kan alla som har frågor kring spelproblem höra av sig, både spelare och anhöriga. Där får du information och hjälp genom att prata eller chatta med en rådgivare.