Idrotten – en samhällsförbättrande kraft

Den svenska idrottsrörelsen engagerar över fem miljoner människor och är därmed landets största folkrörelse. Här finns plats för alla människor i alla åldrar – från knattar till pensionärer – samt människor med olika bakgrund, sexuell läggning och fysiska förutsättningar.

Inom idrotten behöver inte ens språkliga skillnader utgöra hinder. Vi är idrottens huvudsponsor, och vi kallar oss idrottens bästa vän. Anledningen till det är att vi ser idrotten som en samhällsförbättrande kraft i samhället som kan bidra till ökad inkludering, jämlikhet och förbättrad hälsa.

Mer specifikt är vi huvudsponsor till Svenska Fotbollförbundet, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Handbollförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté, Elitfotboll Dam och Svenska E-sportförbundet, samt partner till Svenska Skidförbundet Längd. Inom dessa idrotter utvecklar vi ungdom, talang och elit. För allt hänger ihop. Och särskilt värnar vi om en rättvis utveckling av svensk idrott.

Våra landslag ligger oss varmt om hjärtat – men vi satsar också miljoner på bredd- och ungdomsidrott. Vi vet att fysisk aktivitet är bra för alla människor, inte bara när det gäller den kroppsliga hälsan. Hjärnan tycker också om när kroppen rör på sig.

Jämlik idrott

Vi anser att alla ska ha samma förutsättningar att utöva och utvecklas inom sin idrott. Därför är det en självklarhet att de resurser som vi investerar inom idrotten fördelas jämlikt. Ett sätt att göra det, är att bidra till att minska de varierande förutsättningar som fortfarande råder för flick- och pojkidrott, samt dam- och herridrott. Detta gäller både fördelning av finansiella medel, hur mycket sändningstid som ges i media, samt hur idrotten porträtteras.

Svenska Spel är Sveriges största sponsor av damidrott. 2020 kommer vi att investera 85 miljoner kronor i damer på elitnivå (exkl. Gräsroten). Detta motsvarar cirka 55 procent av våra sponsringsmedel.

Exempel på andra insatser som görs är:
– För att öka synligheten för damidrott erbjuder vi spel på alla matcher i Damallsvenskan, Elitettan och Svensk Handbollselit (SHE).
– Vi investerar extra sponsringsmedel för att matcherna i Svensk Handbollselit (SHE) ska sändas på Cmore.
– Vi investerar också öronmärkta pengar i specifika projekt för att bidra till lika förutsättningar inom idrotten. Ett sådant projekt är samarbetet med Svenska Ishockeyförbundet där vi utvecklar svensk damhockey för att få fler tjejer att fortsätta spela hockey högre upp i åldrarna.

Att alla ska ha samma förutsättningar inom idrotten är något vi kommer lägga mycket tid och kraft på under kommande år – både på egen hand och i samarbete med Sveriges idrottsförbund.

Storsatsning på damfotboll

Svenska Spel har under lång tid varit den enskilt största sponsorn inom svensk damfotboll. 2018 förlängde vi vårt avtal med EFD (Elitfotboll Dam) i ytterligare sex år. Det nya samarbetet är värt 145 miljoner kronor, en ökning med drygt 60 procent jämfört med tidigare avtal. Annika Grälls är styrelseordförande i EFD.

Hur viktiga är Svenska Spels investeringar i svensk damfotboll?
– Vårt samarbetsavtal med Svenska Spel är historiskt. Det är det enskilt största avtalet för svensk damelitfotboll någonsin, och betyder oerhört mycket för fotbollens utveckling i Sverige. Avtalet är långsiktigt vilket gör att vi successivt kan utveckla dam-
fotbollen i Sverige.

Vad konkret bidrar Svenska Spels investering till?
– Vi har till exempel kraftigt ökat andelen utbildade och certifierade tränare inom tjej- och damfotboll, vilket långsiktigt höjer kvaliteten och möjligheten för kvinnor att utvecklas inom fotboll. Vi har också etablerat Svenska Spel F19, en elitförberedande serie som överbryggar glappet mellan junior- och seniorspel. Samarbetet med Svenska Spel möjliggör också en kontinuerlig utveckling av klubbarnas organisationer, och ett viktigt arbete med att förändra attityder till tjejers och kvinnors idrottande.

Vilka mål ska Svenska Spel bidra till att EFD uppnår?
– EFD ska vara en liga i världsklass. Det är en tuff men inspirerande ambition med tanke på att allt fler europeiska storklubbar går in i damfotbollen. Vi behöver därför
sponsorer som kan bidra till ligans professionalisering. Att ligan, tränarna och spelarna får möjlighet att utvecklas är också en förutsättning för ett annat viktigt mål: att fler kvinnor ska kunna leva på sin idrott.

Annika Grälls, Styrelseordförande i EFD.

Att kombinera idrott och studier

Vi är måna om att idrottare ska kunna utvecklas både på och utanför idrottsarenan – och att det ska vara möjligt att kombinera elitsatsningar och studier. Därför delar vi tillsammans med RF årligen ut Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium.

Utöver ett ekonomiskt stöd på 50 000 får stipendiaterna operativt stöd inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin. 2020-2021 delade vi ut stipendiet till 38 kvinnor och 22 män, inom 38 olika idrotter.

Samtliga stipendiater håller landslagsnivå inom sin idrott och majoriteten av dem studerar akademiska program på högskola eller universitet – bland annat till lärare, läkare, ingenjör, jurist och socionom. Pengarna bidrar till att finansiera idrottsutrustning, träningsläger, tävlingar med mera. Och för de flesta av stipendiaterna är detta en förutsättning för att de ska kunna satsa mot den yttersta eliten.

Sponsring

Svenska Spel är Sveriges största idrottsponsor och årligen stöttar vi svensk idrott, från gräsrot till elit, men hundratals miljoner kronor.

Forskning

Genom vårt oberoende forskningsråd delar vi årligen ut fem miljoner kronor till forskning om spel och förebyggande insatser mot spelproblem

Spelkoll

Vi vill att spel ska vara till glädje. Därför jobbar vi med en rad olika verktyg för att våra kunder ska ha kontroll över sitt spelande. Tillsammans har vi spelkoll.