• Vinnarskallar

Vilka egenskaper gör det lättare att hamna i riskfyllt spelande?

De allra flesta har en sund inställning till spelande, men för vissa innebär spel en risk. Vad beror det på? Om man bortser från rent socioekonomiska faktorer, så kan faktiskt även personlighet spela en avgörande roll. Är du en impulsiv vinnarskalle eller en mer eftertänksam strateg? Det kan avgöra om ditt spelande är sunt, eller riskfyllt.

Att vara spontan, impulsiv och gilla när det händer saker är i sig härliga egenskaper. Men när det handlar om spel kan den typen av karaktärsdrag ställa till problem, menar Jakob Jonsson. Om man har svårt att stanna upp och ta en paus är det lätt att råka spela mer än vad man tänkt sig.

Jakob Jonsson har i nästan 20 års tid samarbetat med Svenska Spel för att minimera spelandets baksidor. Han har varit med och utvecklat flera av tjänsterna under Min spelkoll och är även en av initiativtagarna bakom omsorgssamtalen – de nära 7000 samtal per år där vi kontaktar kunder vars spelande gått från sunt till riskfyllt.

– Det är ett gott tecken att kunna stå för sina spelvanor. Om det inte känns minsta jobbigt att berätta för människor i din närhet hur ofta du spelar och för hur mycket, då har du troligen inget problem med ditt spelande, säger Jakob Jonsson.

Viljan att vinna är en stark drivkraft hos de flesta. Och i ett lag, eller i samhället i stort, är de mer riskbenägna individerna en tillgång. De kompletterar de eftertänksamma analytikerna och får saker och ting att hända.

– Att vilja vinna är en bra sak. Men att inte kunna acceptera en förlust, det är något helt annat. Skulle du klara att sluta på minus? Eller vill du alltid ha revansch och försöka spela igen det du har förlorat?

Se filmen Vinnarskallar
– vilken av karaktärerna känner du igen dig i?