Heja svensk ishockey!

Vi hejar på svensk idrott

Svenska Spel och Svenska Ishockeyförbundet har en lång och framgångsrik historia tillsammans där Svenska Spel varit förbundets huvudsponsor i drygt 20 år. 2019 tecknades ett nytt långsiktigt avtal som sträcker sig till 2025 med option på ytterligare två år. Avtalet syftar till att fortsätta utveckla hockeynationen Sverige till att vara en av världens främsta, från ungdomar och juniorer till seniorer och elit. 

Sedan 1 juli 2021 är Svenska Spel också huvudsponsor till de tre ligorna SHL, Hockeyallsvenskan och Svenska Spel Damhockeyligan. Avtalet sträcker sig till 1 juli 2026 och innefattar en historisk satsning på svensk damhockey.

I början av 2000-talet såg Svenska Ishockeyförbundet ett behov av att säkerställa svensk ishockeys utveckling, både för spelare och ledare. Ett utbildningsprogram, Hockeyakademin, togs fram där hockeykonsulenter anställdes runt om i landet, vars ansvar blev att försäkra att utbildningsprogrammet implementerades i föreningar och distrikt. Då Ishockeyförbundet hade svårt att själva finansiera projektet fann man en överenskommelse med Svenska Spel som varit med och finansierat satsningen sedan start. 

Satsningen på Hockeyakademin har genom året givit effekt och Sverige, som är ett förhållandevis litet land, har i dag omkring 100 spelare i NHL. Hockeyakademin anses vara ett av världens bästa ishockeyutvecklingsprogram. 

Sverige har vid ett flertal tillfällen arrangerat stora internationella mästerskap och kommer så att göra också i framtiden. 2022 kommer Junior-VM för herrar att arrangeras i Göteborg och 2025 är det återigen dags för Sverige att stå som värd för VM för herrar. Svenska Spel är med och finansierar satsningar mot dessa två hemmamästerskap. 

För Svenska Spel är frågan om jämställd idrott mycket viktig. Därför finns det i avtalet med Svenska Ishockeyförbundet projektpengar som bland annat syftar till att utveckla svensk damhockey och att få unga tjejer att fortsätta spela ishockey högre upp i åldrarna. 

Sportsligt fokus 2021

  • Beijer Hockey Games i Malmö 11-14 februari
  • Herr-VM i Lettland 26-maj – 6 juni

Exempel på satsningar inom ramen för samarbetet med Svenska Ishockeyförbundet och ligorna

  • Hockeyakademin 
  • Satsning mot hemmamästerskap 2022 och 2025 
  • Matchfixningsfrågor
  • Projekt, bland annat för att stärka damhockeyn och tvätta bort mediebilden av ishockeyn som en våldsam idrott 
  • Satsning på att göra svensk hockey mer jämställd
  • Elitförberedande serie för juniorer