För föräldrar

Svenska Spel har en åldersgräns på 18 år för alla spel, utom på Casino Cosmopol där åldersgränsen är 20 år. Syftet är att minimera att minderåriga spelar, då forskningen visar att ju yngre du är när du börjar spela desto större risk löper du att senare utveckla spelproblem.

Här följer några viktiga tips till dig som förälder:

  1. Tillåt inte barn under 18 år att delta i någon typ av spel om pengar. Ge heller inte bort lotter till dina barn.
  2. Låt inte barn sitta med när du spelar och till exempel trycka på knappar. Låt dem heller inte välja spelalternativ eller lotter. Undvik också att prata om din ”skicklighet” så att barnet hör, då barn lätt kan få en felaktig uppfattning om slumpens betydelse i spel.
  3. Skydda spelprogram med lösenord.
  4. Håll användarnamn och lösenord för spelsajter hemliga för dina barn och lämna dem inte utan uppsikt vid datorn om du är inloggat på en spelsajt.
  5. För att förhindra minderåriga från att själva logga in och spela, installera gärna mjukvara som blockerar spelsajter för dem som är under 18 år
  6. Överhuvudtaget: Kombinera inte barn och spel. Om du har barn i närheten, vänta med att spela. Spel är till för din “vuxentid”.

Därför gäller 18-årsgräns för spel

Spelforskningen visar att barn och ungdomar har särskilt lätt för att utveckla ett riskfyllt spelbeteende. Det beror på att hjärnan hos barn och ungdomar ännu inte är fullt utvecklad, vilket gör det svårare för dem att göra sannolikhetsbedömningar.

Forskningen visar också att barn som växt upp i en miljö där de vuxna haft ett stort spelintresse ofta får en mer osund inställning till spel när de själva vuxit upp.

Om vi bryr oss om våra barn, så ska de hållas borta från spel om pengar.

Från Svenska Spels sida har vi ett ansvar att förhindra att minderåriga deltar i våra spel:

Våra spelombud får varken sälja spel eller lotter till personer under 18 år. De ska även säga stopp om de misstänker att den som köper till exempel en Triss-lott tänker ge den vidare till någon som är minderårig.

Våra ombud ska fråga efter legitimation när de misstänker att den som vill köpa spel är under 25 år.

Svenska Spels marknadsföring får inte rikta sig till barn och ungdomar under 18 år.

Pausa från spel

Med Spelpaus kan du ta en paus från ditt spelande. Du kan själv välja om du vill ha en tidsbegränsad paus eller om den ska gälla tills vidare.

Stödlinjen

Till Stödlinjen kan alla som har frågor kring spelproblem höra av sig, både spelare och anhöriga. Där får du information och hjälp genom att prata eller chatta med en rådgivare.