Svenska Spels stipendier

Vi delar årligen ut stipendier för att främja insatser inom idrott och forskning.

Elitidrottsstipendiet

Elitidrottsstipendiet delas ut av Riksidrottsförbundet och Svenska Spel. Syftet med Elitidrottsstipendiet är att möjliggöra för elitidrottare att parallellt med idrottande på landslagsnivå bedriva eftergymnasiala studier på lägst halvfart.

Stipendiet är på 50 000 kronor per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kronor per termin). Stipendiet delas ut på Idrottsgalan och stipendiaterna får också möjlighet att komma på läger på Bosön.

Se en intervju med Linn Rydstedt, sponsringsprojektledare på Svenska Spel, och Liselotte Ohlson som jobbar med elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet, där de berättar mer om Elitidrottsstipendiet.

Kontaktperson: Kina Westervall Riksidrottsförbundet, 08-699 62 39, kina.westervall@rf.se

Pia-Stipendiet

Tillsammans med Svenska Fotbollförbundet delar Svenska Spel två gånger per år ut Pia-stipendiet. I samband med att Pia Sundhage 2017 tilldelades Hederspriset på fotbollsgalan tillkännagav Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundet att 500 000 kronor skulle avsättas för ett stipendium till damfotbollens eldsjälar på olika nivåer. Under fem års tid ska stipendiet delas ut och varje stipendiat tilldelas 50 000 kronor.

Kriterier
”Ambassadörskapet ska ses som ett stort erkännande för personen i fråga och dennes betydelse för damfotbollen i stort, i ungdoms- eller seniorfotboll, aktiv som spelare, tränare eller organisationsledare. Det kan vara engagemang i bredd eller elitklubb, i intresseorganisation, förbund eller i damfotbollens syfte. Kort sagt: en eldsjäl för damfotbollen.”

Ansökan eller nominering skickas till piastipendiat@svenskfotboll.se.

Möt några av våra stipendiater

Tack vare Elitidrottsstipendiet kan Jonatan Hellvig satsa på både idrott och studier

Jonatan Hellvig tillhör världseliten i Beachvolley och har bland annat ett guld i Ungdoms-OS på meritlistan. Vid sidan av elitidrottsatsningen studerar han civilingenjörsprogrammet i datateknik på KTH, och hösten 2020 tilldelades han Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium.

Student på dagarna och basketstjärna på kvällarna – Elitidrottsstipendiet underlättar Klara Lundquists båda karriärer

Basketspelaren Klara Lundquist är, trots sin runga ålder, väletablerad i landslaget och storstjärna i Alvik Basket. Dessutom studerar hon på Handelshögskolan i Stockholm och tilldelades i höstas Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium.

Svensk rekordhållare och läkarstudent – Elitidrottsstipendiet hjälper Gustav att klara två karriärer

Gustav Hökfelt är landslagssimmare med två svenska rekord. Men han är också läkarstudent och fick hösten 2020 Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium.