Svenska Spels stipendier

Vi delar årligen ut stipendier för att främja insatser inom idrott och forskning.

Elitidrottsstipendiet

Elitidrottsstipendiet delas ut av Riksidrottsförbundet och Svenska Spel. Syftet med Elitidrottsstipendiet är att möjliggöra för elitidrottare att parallellt med idrottande på landslagsnivå bedriva eftergymnasiala studier på lägst halvfart.

Stipendiet är på 50 000 kronor per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kronor per termin). Stipendiet delas ut på Idrottsgalan och stipendiaterna får också möjlighet att komma på läger på Bosön.

Kontaktperson: Kina Westervall Riksidrottsförbundet, 08-699 62 39, kina.westervall@rf.se

Lars-Gunnar Björklunds sportjournaliststipendium

Lars-Gunnar Björklunds sportjournaliststipendium delas ut av Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel till sportjournalister som vill ta nästa steg i sin journalistiska bana genom att åka ut i världen, djupdyka i ett spännande ämne eller på annat sätt utveckla sig i sin yrkesroll. Syftet med stipendierna är att utveckla och driva svensk sportjournalistik framåt.

Stipendienämnden bestående av Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel delar ut 120 000 kronor i utvecklings- och utbildningsstipendier. Högsta belopp är 50 000 kronor. Stipendierna har delats ut sedan början av 1970-talet av dåvarande Tipstjänst och Sportjournalistförbundet.

För mer information, kontakta Svenska Spels pressjour 010-120 33 33, pressjour@svenskaspel.se

Pia-Stipendiet

Tillsammans med Svenska Fotbollförbundet delar Svenska Spel två gånger per år ut Pia-stipendiet. I samband med att Pia Sundhage 2017 tilldelades Hederspriset på fotbollsgalan tillkännagav Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundet att 500 000 kronor skulle avsättas för ett stipendium till damfotbollens eldsjälar på olika nivåer. Under fem års tid ska stipendiet delas ut och varje stipendiat tilldelas 50 000 kronor.

Kriterier
”Ambassadörskapet ska ses som ett stort erkännande för personen i fråga och dennes betydelse för damfotbollen i stort, i ungdoms- eller seniorfotboll, aktiv som spelare, tränare eller organisationsledare. Det kan vara engagemang i bredd eller elitklubb, i intresseorganisation, förbund eller i damfotbollens syfte. Kort sagt: en eldsjäl för damfotbollen.”

Ansökan eller nominering skickas till piastipendiat@svenskfotboll.se.

Möt några av våra stipendiater

Elitidrottsstipendiet bidrar till Fanny Roos utmaning av världseliten

På två år har hon höjt sitt personliga rekord med över en meter och sommaren 2019 var hon första svenska någonsin att nå drömgränsen 19 meter. Därmed har kulstötaren Fanny Roos kommit närmre och närmre världseliten. Samtidigt ska hon sköta sina studier i nationalekonomi och för att få vardagen att gå ihop tilldelas hon Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium.

Henrik Larsson har stora mål för sin karriär och med Elitidrottsstipenidet i ryggen ska han fortsätta att utvecklas. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / Cop 185

Elitidrottsstipendiaten Henrik Larsson siktar på svenskt rekord och OS-kval

Sommaren 2019 vann han guld på 100 meter vid Junior-EM på hemmaplan i Gävle. Därmed var Karlstadssprintern Henrik Larsson den förste svensken någonsin att vinna ett internationellt mästerskap på distansen. Men 20-åringen nöjer sig inte med framgångar som junior. Han har stora planer för sin karriär, och för att lyckas tilldelas han nu Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium.

Lina Sjöberg har tilldelats Elitidrottsstipendiet för andra gången.

Lina satsar mot försvarat VM-guld med Elitidrottsstipendiet i ryggen

I januari 2020 blir 26-åriga Lina Sjöberg klar med sin juristexamen från Uppsala Universitet. Många års studier kan då bockas av och hon kan äntligen hämta ut sitt diplom och ge sig ut i arbetslivet. Men dessförinnan ska hon försöka försvara sitt VM-guld i den gymnastiska trampolindisciplinen DMT. Satsningen mot ännu ett VM-guld har hon kunnat genomföra bland annat tack vare Elitidrottsstipendiet som hon i januari tilldelades av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet och som det nu står klart att hon får för andra gången.

Hannes Pumans OS-satsning blir enklare tack vare Elitidrottsstipendiet

I augusti 2019 blev Hannes Puman den första manliga svenska klättraren någonsin att nå en VM-final. Det efter att först inte ens ha planerat att åka till mästerskapet i Japan. Vid sidan av elitidrottsatsningen studerar 21-åringen fysik och kemi på Chalmers i Göteborg och för att lyckas med sin satsning – och få bästa möjliga förutsättningar att nästa år få göra OS-debut – tilldelas han för andra året i rad Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium.

Studenten Amanda är en av världens bästa innebandyspelare – siktar på nytt VM-guld i december

Snart 24 år gammal och redan veteran i landslaget. Innebandyspelaren Amanda Delgado Johansson har haft en spikrak karriär och har bland annat varit med och tagit VM-guld vid två tillfällen. Vid sidan av elitsatsningen studerar hon på Magisterprogrammet i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå Universitet, och för att kunna kombinera elitsatsningen med studierna på bästa sätt har hon för tredje gången tilldelats Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium.