SV | EN
Svenska SpelSvenska Spel

Anders Swalander, ungdomstränare

Tyresögymnastiken har erbjudit gymnastik sedan 1975 och har ­närmare 1 000 aktiva medlemmar mellan 2 och 20 år. Föreningen är en av de som får del av de 50 miljoner kronor som Svenska Spel avsatt till svensk ungdomsidrott – pengar som bolagets kunder fördelat. Summan blev 131 694 kronor.

Som chefstränare är Anders Swalander spindeln i nätet och ett stöd för föreningens alla ledare. I rollen besöker han många av ­föreningens grupper och under veckan träffar han gymnaster från fem år i föreningens Gymnastikskola till 20-åriga gymnaster i SM-truppen.

Vad betyder verksamheten för det lokala samhället?

–Den betyder mycket. Nio av tio av våra gymnaster är flickor, men vi får sakta men säkert in fler pojkar. Sedan något år har vi satsat på trampolinhoppning vilket lockar främst lite äldre pojkar. Eftersom vi erbjuder träning sena kvällar befinner de sig i hallen i stället för att hänga nere i centrum vilket många föräldrar är tacksamma för. Vi har även två grupper för barn med funktionsnedsättning som ­tränar i föreningen.

Hur finansierar ni er verksamhet?

–Nya redskap eller utbildningar betalar föreningen själv. De medel vi har att disponera kommer från träningsavgifter, samt aktivitetsstöd från stat och kommun. Eftersom gymnastik inte är en stor massmedial sport, är det en längre uppförsbacke för oss att hitta intresserade sponsorer. Tack vare medlen från Svenska Spel slipper vi nu jaga sponsorer och sälja salamikorvar och kan i stället lägga mer tid på att träna våra gymnaster.

Hur har ni tänkt använda pengarna ni nu får?

–Vi är både glada och tacksamma för den satsning som Svenska Spel gjort, där alla föreningar deltar på lika villkor. Rätt utbildade ledare är ett av våra mål och nu kan vi fortsätta att vidareutbilda våra tränare, en satsning som hittills kostat 80 000 kronor under 2013. Vi kommer också att investera i nya redskap, framför allt mjuka skumredskap och kanske en hoppgrop med lösa skumgummikuddar till våra grupper med yngre barn. Så en del av de pengar föräldrarna har satsat på spel, går tillbaka till Tyresögymnastikens gymnaster och ledare. Vi hoppas att Svenska Spel fortsätter med denna typ av sponsring i många år framöver.

Dela denna sida: