Jag är väldigt stolt över vårt spelansvarsarbete.

Sofie Finnsson är BI-utvecklare på Svenska Spel. I intervjun berättar hon om hur hon av en slump sökte en utbildning som hon sedan älskade från första sekund, hur jobbet på Svenska Spel fick henne att vilja bo på Gotland och så ger hon tips till den som är intresserad av en karriär inom Business intelligence.

Hej Sofie, kan du berätta lite om dig själv, vem är Sofie Finnsson?
– Hej! Jag bor i Sollentuna norr om Stockholm och har jobbat på Svenska Spel i ett och ett halvt år. Jag gillar löpning, yoga och natur och i sommar ser jag fram emot att bada!

Vad jobbar du med på Svenska Spel?
– Jag jobbar som BI-utvecklare i analys-teamet på Svenska Spel Tur och tar fram rapporter och beslutsunderlag till verksamheten. En BI-utvecklares uppgift är att se verksamhetens behov och leverera rätt data, på rätt sätt, vid rätt tid, till rätt person, för att rätt beslut ska kunna tas. Så min uppgift är att verksamhetens beslut ska kunna tas på insikt av data och inte från magkänsla. Vanliga program som en BI-utvecklare använder för att visualisera datan kan vara Tableau, Power BI och QlikSense, för att nämna några.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
– Morgonmöte med teamet kvart i nio och sen kan det skilja sig. Ibland har jag möten om rapporter som ska tas fram, ibland workshops kring uppföljningsbehov. Men oftast sitter jag och skriver kod för att hämta ut data från vår databas.

När insåg du att du ville arbeta med Business intelligence, och hur kom du in på det spåret?
– Jag tog en chansning för sex år sedan och hoppade på en utbildning som jag blev rekommenderad. Den hette kort och gott ”BI-utvecklare” och var en IT-utbildning. Jag har aldrig vart särskilt IT-intresserad men jag tyckte att det lät så pass spännande att jag valde att chansa, vilket jag är så tacksam för idag då jag älskade det från start och tycker att mitt jobb är så roligt!

Vad är dina bästa råd och tips till den som är intresserad av en karriär inom Business intelligence/analys?
– Våga chansa även om du inte är en typisk tech-person. Hitta en utbildning som verkar intressant och kör på! Sök jobb på företag med en etablerad BI/analys-avdelning så kommer du att lära dig och utvecklas hur mycket som helst.

Du har precis flyttat tillbaka till Stockholm efter ett halvår på Gotland, hur kommer det sig att du flyttade dit?
– Sen jag började på Svenska Spel har jag vart på vårt kontor i Visby då och då någon dag i taget, och blivit mer och mer förälskad i ön. Så i höstas började jag se mig för om det skulle gå att hyra bostad i Visby, om det var okej för min chef att jag jobbade därifrån och allt föll på plats, så då flyttade jag!

Vad är det bästa med att bo på Gotland och i Visby?
– Oj det är mycket, naturen här är fantastisk, även under vinterhalvåret! Det är ett så behagligt lugn här som är en riktig kontrast mot Stockholm. Sen har det vart underbart att få jobba nära och lära känna mina kollegor i Visby som jag annars mest pratar med på telefon och via mail.

Vad kommer du sakna mest med Gotland?
– Att ha så nära till havet och till vacker och dramatisk natur, att promenera på kullerstensgatorna i innerstan, att springa längst dom fina löpspåren och självklart mina kollegor.

Vad är det bästa med Svenska Spel?
– Jag uppskattar verkligen att Svenska Spel ser till dig som person, man får utrymmet att utvecklas inom sin roll och vara med på andra avdelningar för att lära sig hur det fungerar. Så den öppna och tillåtande kulturen uppskattar jag mycket. Och självklart möjligheten att prova på att jobba och bo i Visby.

– Jag uppskattar också att jobba på ett företag som bidrar så mycket till samhället som Svenska Spel gör, i och med att vi ägs av staten går all vår vinst går tillbaka till samhället. Sen är jag väldigt stolt över vårt spelansvarsarbete och särskilt vårt arbete med omsorgssamtal.

Vill du jobba med Sofie? Se våra lediga jobb här: career.svenskaspel.se

Sofie Finnsson

Jobbar som: BI-utvecklare (IT/tech)
Affärsområde: Tur
Jobbar i: Solna/Visby