Mycket av mitt jobb handlar om att spela våra spel i testsystem med låtsaspengar

Pernilla Tunekvist jobbar som testare på Svenska Spel Tur vilket innebär att hon har drömjobbet att testa alla olika spel dagarna i ända. Dock grämer hon sig över att hon bara vinner låtsaspengar. I intervjun berättar Pernilla, som firar 20 år på Svenska Spel, om jobbet som testare och vad hon uppskattar mest med att arbeta på Svenska Spel. Dessutom avslöjar hon vilken annan avdelning hon helst skulle vilja praktisera hos.

Hej Pernilla, kan du berätta lite om dig själv, vem är Pernilla Tunekvist?
– Jag är en 48-årig tvåbarnsmamma som bor i Visby med min familj. Gift med Thomas som jobbar som programmerare på ett annat Visbyföretag.

Vad jobbar du med på Svenska Spel?
– I år firar jag 20 (!) år som testare på Svenska Spel och jag jobbar i affärsområdet som kallas för Tur, det vill säga våra lotter och nummerspel som Triss, Keno och Lotto med flera. Det har hänt otroligt mycket inom tekniken de här 20 åren och då var Svenska Spel ändå i framkant när vi lanserade den första versionen av sajten svenskaspel.se 1999. Projekten och sättet att arbeta på har ändrat sig väldigt mycket även om grunden är densamma.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig och vad gör en testare egentligen?
– Vi testare är de som godkänner releaserna för produktionssättning. På dagliga morgonmöten berättar man i turordning vad man skall göra under dagen och om man har några hinder. Vi jobbar med små releaser och tätt samarbete med utvecklarna. Så mycket av mitt jobb handlar om att spela våra spel i testsystem med låtsaspengar, och tyvärr är alla vinster då också låtsasvinster… När vi spelar har vi ofta en extra konsol öppen i webbläsaren för att skicka med felkoder till utvecklaren om vi upptäcker någonting som måste ses över. Vi kan också använda ett internt byggt system för att tvinga fram anrop och fel, allt för att vi ska vara säkra på hur spelet agerar vid olika händelser.

Har du några tips till den som är intresserad av en karriär inom tech?
– Jag vågar LOVA att du alltid har nytta av en kurs i programmering även om du sedan inte kommer att programmera dagligen! Det är lärorikt och fortsätter du sedan inom tekniska jobb så har du ökad förståelse för utvecklarnas slit. Vi är huvudsponsorer till organisationen Tjejer Kodar och de har till exempel en introduktionskurs till programmering. Den är helt gratis och sker på distans, du gör kursen i din takt och du bestämmer själv när du vill sätta igång. Kolla in kursen här.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det absolut bästa är att jag gillar mina kollegor så mycket! Med själva jobbet uppskattar jag variationen mellan olika spel, olika faser i olika uppdrag, dynamiken att jobba i team och dessutom agilt med täta releaser. Hos oss på IT-avdelningen kan du koda, du kan jobba med test utan att koda men du kan också koda automatiska tester. Du kan även specialisera dig mot releasehantering, kravhantering och mycket mer.

Vad gjorde att du sökte dig till Svenska Spel?
– Jag läste språkvetenskap på universitetet men gick sedan över till språk, datorer och programmering. Jag lockades av Svenska Spel för blandningen mellan spel och teknik. Mitt första jobb på Svenska Spel var som webbassistent och sedan hittade jag rätt snart jobbet som testare.

Och nu när du har jobbat på Svenska Spel i 20 år, vad är det som har gjort att du stannat?
– Spänning i form av vilja från företaget att förändras med samtiden. Värme och kamratskap från härliga kollegor och trygghet i form av kollektivavtal, förmåner och inarbetade rutiner.

Vi tänkte att du skulle få svara på tre snabba frågor.

Vilket är ditt favoritspel?
– Skrap PacMan!

Vad skulle du göra om du vann 100 miljoner kronor?
– Oj! Lösa in lån och trygga barnens framtid. Köpa Tesla och sommarhus och stötta hjälporganisationer.

Vilken avdelning på Svenska Spel hade du velat praktisera på i en vecka?
– Vinnarkommunikatörerna.

Vill du jobba med Pernilla? Se våra lediga jobb här: career.svenskaspel.se

Pernilla Tunekvist

Jobbar som: Testare
Affärsområde: Tur
Jobbar i: Visby