Jag är stolt över mycket av det vi gör! Just nu klappar hjärtat lite extra för vårt initiativ Idrott för alla

Karin är Hållbarhetsspecialisten som testat triathlon (!) och gärna tar sig ut i löparspåret för ett långdistanspass. I den här intervjun berättar Karin mer om sitt jobb som hållbarhetsspecialist, vad hon och några kollegor gjorde på Malta och vad som gör henne stolt över att jobba på Svenska Spel.

Hej Karin, kan du berätta lite om dig själv, vem är Karin Granath?
– Jag är en social och glad person som gärna tränar och umgås med familj och vänner. På fritiden är det träningen som upptar en stor del av tiden, hela familjen tränar mycket och gärna. För egen del blir det mest löpning, gärna längre distanser, men jag har även testat triathlon. Jag har 2 barn, är gift och bor en bit utanför Visby. På semestern blir det helst USA eller skidåkning för vår familj, gärna sol och bad också.

Vad jobbar du med på Svenska Spel?
– Jag har varit på Svenska Spel sedan 2007 och jobbar som hållbarhetsspecialist, en roll som utvecklats otroligt mycket genom åren. Till en början handlade det mest om miljöfrågor, vid sidan om spelansvaret (som vi ju arbetade mycket med redan då). Hållbarhet idag innefattar ju så mycket mera än bara miljö och idag innefattar mitt arbete till stor del även sociala frågor.

Några av de områden jag fokuserar på är mänskliga rättigheter, hållbara inköp (uppföljning i vår leverantörskedja), jämlikhet- och inkluderingsfrågor, hållbarhetsredovisning, certifieringar mm. I våras genomförde vi en HRDD-analys, en riskanalys där vi försöker identifiera eventuella risker för att vi som bolag kränker mänskliga rättigheter i vår värdekedja (och utifrån dessa titta på åtgärdsplaner).

Kommunikation är också en viktig del av mitt arbete och det blir ganska mycket skrivande, bl.a. bloggar jag regelbundet under på Svenska Spels hållbarhetsblogg, ”Hållbarhet i fokus”.

Vi har nyligen lanserat den andra upplagan av Vår spelplan där du också agerade projektledare. Kan du berätta lite mer om vad det är?
– Vår spelplan är en publikation där vi berättar mer om Svenska Spels hållbarhetsarbete, den finns att läsa i sin helhet på vår hemsida. Vi gör väldigt mycket bra och spännande saker och vi har länge känt att det är svårt att nå ut och berätta om allt. I Vår spelplan samlar vi ett axplock av vårt hållbarhetsarbete för att öka kännedomen om bolaget och bredden i allt vi gör. Förhoppningsvis kan vi även inspirera andra att utveckla i sitt arbete.

Det har hänt en hel del på både spelmarknaden och inom hållbarhetsområdet under den senaste tiden, kan du ge något exempel på ett projekt du jobbat med som du är extra stolt över?
– Jag är stolt över så mycket av det vi gör! Just nu klappar hjärtat lite extra för vårt arbete med initiativet ”Idrott för alla” där vi arbetar för mer jämlika förutsättningar inom svensk idrott. Jag tycker att idrotten är viktigare än någonsin när vi ser stora utmaningar när det gäller stillasittande livsstil, psykisk ohälsa, inkluderingsfrågor och gemenskap. Alla har rätt att idrotta och föreningslivet kan ge så mycket positivt tillbaka.

Inom initiativet Idrott för alla följer vi bland annat upp idrottsförbund på deras arbete inom jämlikhet och inkludering. Inte för att leta fel och brister utan för att identifiera och sprida goda exempel och inspirera de som kanske ännu inte kommit så långt eller är i början av sitt arbete. Vi erbjuder även stöd och utbildning till förbunden i dessa frågor.

Jag är också stolt över är att vi nyligen genomfört en tredjepartsrevision hos en av våra större leverantörer på Malta. Revisionen baseras på vår uppförandekod för leverantörer och handlar om allt från arbetsvillkor och mänskliga rättigheter till anti-korruption och miljöfrågor. Det var väldigt spännande att få titta närmare på en ny bransch och se hur vår leverantör arbetar med dessa frågor. Vi har tagit stora kliv framåt i arbetet med vår leverantörskedja de senaste åren och det bygger också en stor stolthet. (Karin har även skrivit ett blogginlägg om tredjepartsrevisionen på Malta som du kan läsa här, red. anmärkning)

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Att arbeta med hållbarhet är det bästa jobb man kan ha om du frågar mig! Jag tycker om variationen på arbetsuppgifterna, det är stort och smått, högt och lågt i en bra mix. Det hinner sällan bli tråkigt och jag lär mig nya saker hela tiden. Extra kul är det såklart att hållbarhet är ett kärt ämne, många har åsikter eller funderingar på ämnet vilket öppnar upp för dialog. Kollegor kontaktar gärna oss med idéer eller åsikter och vi märker att det finns ett intresse för hållbarhet även utanför arbetet för många.

Dessutom har jag grymma kollegor på hållbarhetsavdelningen, som glädjande nog dessutom har växt betydligt det senaste året.

Och nu när du har jobbat här i 13 år, vad är det bästa med Svenska Spel?
– Härliga och kompetenta kollegor, varierande och utvecklande arbetsuppgifter och att det är ett stort bolag där det händer mycket spännande saker hela tiden.

Vi brukar avsluta med tre snabba frågor

Vilket är ditt favoritspel?
– Triss.

Vad skulle du göra om du vann 100 miljoner kronor?
– Då hade jag sponsrat nära och kära, byggt ett hus i Åre och åkt på en drömresa.

Vilken avdelning på SvS hade du velat praktisera på i en vecka?
– Jag har alltid varit fascinerad över hu Retail arbetar med alla våra ombud, så det får bli en vecka med Retail!

Vill du bli kollega med Karin? Då är det sannerligen din lyckodag, vi söker just nu ett gäng nya talanger, så kolla in våra lediga jobb här: career.svenskaspel.se

Karin Granath

Jobbar som: Hållbarhetsspecialist
Koncernfunktion: Kommunikation och hållbarhet
Ort: Visby

Aktuell som: Projektledare för Vår spelplan och skribent på Hållbarhetsbloggen