• Vår kamp mot matchfixning

Så arbetar vi för att motverka matchfixning

För Svenska Spel är det oerhört viktigt att arbeta för fair play och mot alla former av matchfixning. För våra kunders skull måste vi kunna säkerställa att de spelobjekt vi erbjuder inte är manipulerade. Därför jobbar vi med en försiktighetsprincip för att säkra högsta tänkbara spelsäkerhet och integritet.

Rent konkret arbetar Svenska Spel med flera verktyg för att minska risken för manipulation och matchfixning. ID-krav för alla som spelar, insatsbegränsningar, restriktivt urval av spelobjekt och livekontroll av alla spel är exempel på våra åtgärder. När Svenska Spel upptäcker avvikande spelmönster stoppar vi allt spel på matchen för analys och utredning. Hittar vi inte någon rimlig förklaring till det avvikande spelmönstret polisanmäler Svenska Spel alltid händelsen för att få den utredd av polis och åklagare och insatserna betalas tillbaka till spelarna. Sedan 2013 finansierar Svenska Spel en heltidstjänst på Riksidrottsförbundet med syfte att arbeta förebyggande mot matchfixning.

Stoppar spel på matcher

Vid avvikande spelmönster stoppas spelet. Ser vi kraftiga oddsrörelser på marknaden kan vi av försiktighetsskäl stoppa matchen för analys. Får vi information från trovärdig källa, till exempel polis, åklagare, samarbetspartners eller idrotten, att en match inte kommer att avgöras efter principen om fair play och att alla inblandade inte kommer göra sitt bästa för att vinna, stoppar vi allt spel på matchen. Det blir alltid många frågor när det inträffar. Vi försöker alltid vara så öppna vi kan med information, men ibland kan vi inte svara på exakt vad som hänt – till exempel för att vi inte vill försvåra en eventuell polisutredning. Svenska Spel har aldrig som avsikt att misstänkliggöra klubbar eller individer.

Vi samarbetar och byter information med bland andra Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Handbollsförbundet, Svenska Bandyförbundet och Svenska Innebandyförbundet, samt polis och åklagare i arbetet mot matchfixning. Vi har också internationella samarbeten, och vår verksamhet övervakas av Lotteriinspektionen som får rapporter på alla ärenden som uppstår.

Läs mer i fördjupningsdokumentet till höger.

Om du misstänker eller har information om matchfixning kan du rapportera händelsen via Min match som är en tipsfunktion som administreras av en professionell tredje part. Du kan även rapportera det du vet till ansvariga ledare i din förening eller direkt till berört specialidrottsförbund.

Fördjupningsdokument

Aktuellt

Svenska Spel har beslutat att tillsvidare inte erbjuda spel på följande lag:

  • Arameisk-Syrianska IF (Division 1 Norra), från 2018-06-05.
  • Assyriska BK (Division 2 Västra Götaland), från 2018-06-13.
  • Södertälje FK (Division 2 Södra Svealand), från  2018-06-13.
  • FC Linköping City (Division 1 Norra), från 2018-09-09.
  • Assyriska FF (Division 1 Norra), från 2018-10-20.
  • Norrby IF (Superettan), från 2018-11-02.