Utbildning ska förebygga matchfixning inom damfotbollen

Matchfixning är ett problem för både idrotten och samhället. Såväl polisväsende som journalister vittnar om att kriminella nätverk använder matchfixning som en lukrativ sidoverksamhet. Att manipulera matcher ses som närmast riskfritt och kan därmed finansiera organiserad brottslighet.

Vi på Svenska Spel har i många år arbetat hårt mot matchfixning. Vi realtidsövervakar spel och stänger spelobjekt när vi misstänker oegentligheter. Vi har utbildat idrottare på både elit- och juniornivå om hur de ska agera när de blir kontaktade av någon med tveksamma avsikter. Vi har finansierat Riksidrottsförbundets digitala utbildning om matchfixning och sedan 2013 finansierar vi en heltidstjänst på Riksidrottsförbundet med syfte att arbeta förebyggande mot matchfixning.

Damidrotten är särskilt intressant just nu. Trots att många dokumenterade fall av matchfixning har rapporterats inom herrfotbollen i Sverige och internationellt, har vi inom den svenska damfotbollen hittills varit förskonade.

Damfotbollen har gjort en enorm resa de senaste åren. Flera av världens största klubbar har börjat inse värdet och med deras framfart har vi sett fantastiska publiksiffror runtom i Europa. Världsmästerskapet ifjol slog alla tänkbara rekord när det gäller åskådare på plats, tv-tittare världen över och kommersiella intäkter. Sverige har länge varit i framkant, och trots en redan stark position ser vi publiksnittet för OBOS Damallsvenskan och intresset för landslaget öka.

Med det ökade intresset kommer också ett ökat intresse för spel. Det gäller både de svenska ligorna och internationell fotboll. Spel på OBOS Damallsvenskan omsätter i dag summor hos Svenska Spel som kan mäta sig med flera herrligor. Så såg det inte ut för bara några år sedan.

Sverige var för sent med att inse problematiken med matchfixning inom herrfotbollen. Inom damfotbollen kommer vi inte att göra samma misstag. Trots att vi inte haft något rapporterat fall i Sverige än har vi sett några första tråkiga exempel internationellt och vi måste därför arbeta stenhårt preventivt på hemmaplan.

En del i arbetet, som vi bedriver med våra partners inom Svenska Fotbollförbundet och Elitfotboll Dam, EFD, är att utbilda alla spelare. Mikael Thorstensson är utbildningskonsulent inom integritetsfrågor hos Svenska Fotbollförbundet, en tjänst som finansieras av Svenska Spel. Han besökte nyligen Hammarbys damallsvenska lag och höll en utbildning om agentverksamhet och matchfixning. Det var den 28:e och sista klubben i EFD, det vill säga OBOS Damallsvenskan och Elitettan, som fått besök av Thorstensson. Du kan se en kort film från hans besök på Hammarby IP längst ner i det här inlägget.

Redan ifjol besökte jag och min kollega Dan Korhonen klubbarna i EFD. Vi utbildade om hur man kan motverka matchfixning, med fokus på att skapa medvetenhet om de risker som finns. Vi informerade om vilka skyldigheter man har som aktiv inom idrotten och hur man undviker att hamna i situationer som kan leda till att man dras in i kriminella aktiviteter. Med den härliga utvecklingen av intresset kring damfotbollen kommer tyvärr risker på köpet. Den här gången kommer vi att stå väl rustade att möta dem.

Läs gärna den här artikeln i Corren, som hängde med när vi besökte Linköpings FC ifjol.

ANDREAS ARVER
Integrity Officer