SHL:s domare utbildas i arbetet mot matchfixning och spelproblematik

För första gången utbildas SHL:s domare i spelansvar och matchfixning. Utbildningen, som Svenska Spel och SHL står bakom, är en viktig del av arbetet för att skapa en trygg och hållbar idrottsmiljö. Den har tidigare riktat sig till spelare och ledare, och nu inkluderas även domarna – en grupp med en unik roll i idrotten.

– Domarna är en viktig del av hockeyn, och att de deltar i utbildningen är helt i linje med vårt arbete för välmående spelare och medarbetare. Det är allas vårt ansvar att arbeta för en ren sport och utbildningen är ett viktigt steg i det långsiktiga arbetet, säger Gizela Ahlgren Bloom, biträdande sportchef i SHL.

Hittills har utbildningen genomförts med elva av SHL:s 14 klubbar. Under december och januari utbildas de återstående tre klubbarna – Växjö Lakers, Skellefteå AIK och Luleå Hockey – och därmed kommer hela ligan, inklusive domarna, att ha tagit del av insatsen.

– Spelproblem är betydligt vanligare bland elitidrottare än i samhället i stort. Därför är det viktigt att vi skapar medvetenhet och ger verktyg för att hantera riskerna. Vi ser det som vårt ansvar att vi inom ramen för partnerskapet med SHL, att våga ta i och adressera svåra frågor, säger Daniel Harre, spelansvarsspecialist på Svenska Spel.

Ett långsiktigt hållbarhetsarbete

Utbildningen ger deltagarna kunskap om hur spelproblematik kan förebyggas, kopplingen till matchfixning, hur kriminellas kontakter oftast går till och vad man ska vara uppmärksam på, samt vilka konsekvenser problemen kan få för såväl idrotten som individen.

Domaren Marcus Linde ser utbildningen som ett värdefullt och välkommet stöd:
– Som domare måste vi alltid agera med hög integritet och rättvisa. Den här utbildningen ger oss insikt i de utmaningar som finns kring spelproblematik och matchfixning och visar hur vi kan bidra till att motverka dem. Kunskaperna vi får här kan hjälpa oss att skydda både oss själva som individer och hela sportens integritet, säger han.

Matchfixning – ett hot mot idrottens kärna

Matchfixning är ett globalt problem som hotar idrottens trovärdighet, och ökad kunskap är avgörande för att kunna upptäcka och motverka i tid. Hittills har ishockeyn i Sverige varit förskonad från bekräftade fall, men inom exempelvis fotbollen har frågan länge varit aktuell. Utbildningen bygger bland annat på kunskaper och erfarenheter från andra idrotter, samt forskning från den internationella elitidrotten, för att förebygga problem inom den svenska hockeyn.

– Matchfixning har funnits ända sedan gladiatorspelen i Rom och risken finns överallt där det spelas om pengar. Därför är det viktigt med insatser även där det inte finns bekräftade fall. Matchfixning utmanar själva kärnan i idrotten – att det ska vara fair play och att det bästa laget ska vinna. Därför är det så viktigt att vi ökar medvetenheten om riskerna. Att domarna nu också utbildas stärker vår gemensamma förmåga att skydda både den enskilda individen och att sportens trovärdighet, säger Andreas Arver, integrity officer på Svenska Spel.