Jag vill skapa förutsättningar för andra och undanröja hinder så att teamet kan fokusera på sin främsta uppgift

Alen Ramadanovic är matälskaren och före detta basketspelaren som började sin bana på Svenska Spel genom ett examensarbete. I dag jobbar han som systemutvecklare och teamcoach och berättar i den här intervjun om hur en vanlig dag på jobbet ser ut, hur han är som ledare och avslöjar att han gärna söker jobbet som vd-assistent om det blir ledigt.

Hej Alen, kan du berätta lite om dig själv, vem är Alen Ramadanovic?
– Jag är en 30-årig Solnabo som började på Svenska Spel i samband med mitt examensarbete i mars 2013. Jag har ett stort intresse för träning, och lika självklart som att jag går till jobbet på vardagar går jag till gymmet fem gånger i veckan. Jag tycker det är viktigt att hålla igång fysiskt, särskilt när man har ett stillasittande kontorsjobb.

– Efter ett första besök i USA och Florida 2019 återuppväckte jag en gammal kärlek, nämligen basket som jag spelade när jag var mellan 10 och 16 år. Jag såg matchen mellan Miami Heat och Detroit Pistons och fick då se Dwayne Wade som gjorde sin sista säsong som basketspelare. Sedan dess följer jag NBA aktivt och jag håller självklart på Team Lebron, alltså LA Lakers. I år har jag gått så långt så att jag har köpt en basketboll och ett par Jordans som jag kompletterar min träning i gymmet med. I övrigt så är mina allra största intressen att resa så ofta jag kan och både laga och äta så mycket mat som jag kan.

Vad jobbar du med på Svenska Spel?
– I dag är jag primärt teamcoach och sekundärt är jag fortfarande systemutvecklare i C# med fokus på back-end utveckling. När jag kom in och gjorde mitt examensarbete var Svenska Spel mitt inne i ett projekt vi kallade Horisont. Under Horisont-projektet hade Svenska Spel börjat använda sig av Node.js för vissa delar av den nya webplattformen. Jag och min exjobbspartner fick i uppgift att skriva om en befintlig backend tjänst i C# till en microservice i Node.js och utvärdera hur Node.js lämpade sig för ändamålet. I utvärderingen ingick bland annat att utvärdera fördelarna med att skriva backend-kod i JavaScript och en prestandatestjämförelse mot dagens lösning.

– Under min första tid på Svenska Spel, både när jag gjorde exjobbet och när jag påbörjade min anställning, fokuserade jag främst på Node.js och en del prestandatestning. Det gick senare över till C#.

Kan du ge några exempel på projekt som du jobbat med under den senaste tiden?
– Jag tycker Spela tillsammans-projektet, där vi tog fram nya bolagsspel, var ett riktigt roligt projekt och det blev ett fantastiskt resultat där vi förfinande en gammal tjänst som nu har oändligt med potential. Tjänsten i sig är extremt kul eftersom man kan spela med sina kompisar och dela på risken lite samtidigt som man har något att prata om, till exempel om man spelar Stryktipset ihop. En annan kul detalj är att man kan spela på vilket ombud som helst i hela Sverige om du vill teama ihop med andra.

– Ur ett utvecklarperspektiv så var tjänsten extra kul för att vi fick bygga något nytt från grunden. Tjänsten bygger på en modern eventsourcead arkitektur som består av en central Kafka-buss och en handfull microservices. På sikt har vi möjlighet att integrera alla nya funktioner och produkter vi tar fram på bolaget och bygga ut plattformen med fler microservices.

I din roll som teamcoach ingår det uppenbarligen en del coachning, kan du berätta lite mer om det hur ni jobbar i ert team och om din roll?
– I mitt team jobbar vi inte bara med vårt dagliga arbete utan vi utvecklar även oss själva. Jag ser till att vi löpande avsätter tid för kompetensutveckling för att vi ständigt ska bli bättre och lära oss nya saker. Detta gäller även mig själv och mitt fokus är väl kanske mer att lära mig fler verktyg som hjälper mig i min roll som ledare. Det senaste jag lärt mig är att sätta ord på vilken typ av ledare jag tydligen är och vill fortsätta vara, nämligen en ”Servant leader”. Jag vill skapa förutsättningar för andra och undanröja hinder så att teamet kan fokusera på sin främsta uppgift, nämligen att leverera kod och bygga system. Jag är inne och tar fram rätt prioriteringar och bryggar olika samarbeten som till exempel par-programmering för att nå gemensamma mål. Teamet består och ska bestå av individer som inte bara är duktiga utvecklare, utan stor vikt läggs på att man är duktigt på att samarbeta och ska kunna utveckla sina kollegor.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
– Vi inleder varje dag med morgonmöte där vi i teamet synkar det dagliga arbetet, ser till att vi prioriterar rätt och undersöker ifall någon behöver stöd för att dra sin uppgift i mål. Sedan kan resten av dagen variera lite. Ibland är det väldigt många möten, det kan vara par-programmering med teamet, planeringar, backlog-groomings, retron eller arkitektur-genomgångar.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Man får jobba med välkända starka produkter som folk känner igen.

Och nu när du har jobbat här i sju år, vad är det bästa med Svenska Spel?
– Det är en trygg arbetsplats i en häftig bransch där man jobbar med kollegor som brinner för det vi gör.

Vi tänkte att du skulle få svara på tre snabba frågor.

Vilket är ditt favoritspel?
– Stryket, det vill säga klassiska Stryktipset.

Vad skulle du göra om du vann 100 miljoner kronor?
– Köpa ett hus vid havet där det är sommar året om.

Vilken avdelning på Svenska Spel hade du velat praktisera på i en vecka?
– Det hade varit kul att få testa på att vara vd-assistent och jobba nära Patrik, vår vd.

Vill du jobba med Alen? Se våra lediga jobb här: career.svenskaspel.se

Alen Ramadanovic

Jobbar som: Systemutvecklare och teamcoach
Affärsområde: IT Sport & Casino
Ort: Solna