Vår jämställda sponsring gör skillnad

Det är alltid härligt med vår inom idrotten. Våra vintersportare på skidor och i hockeyrinkar är inne i en spännande säsongsavslutning, samtidigt som fotbollsvärlden bubblar av förväntningar som ska infrias och grusas nästa månad när serierna startar. Men alla har ännu inte samma förutsättningar för sitt utövande och som Sveriges största idrottssponsor har Svenska Spel en unik möjlighet att förändra det. Vi har styrkan att påverka och arbeta tillsammans med våra partners för att främja positiva förändringar och via idrotten bidra till ett bättre Sverige. Detta viktiga arbete fortsätter även under 2024.

Varje år investerar vi över 300 miljoner kronor i idrotten. Pengarna är inte enbart ett stöd till svensk idrott utan snarare en investering i samhällets utveckling. En ny undersökning Svenska Spel genomfört visar bland annat att sex av tio tillfrågade tycker att det är viktigt att vi aktivt arbetar för jämlikhet i våra samarbetsavtal.

Vår sponsring är inte bara en ekonomisk överenskommelse utan också ett åtagande för jämlikhet och inkludering, vilket vi gör inom ramen för vårt initiativ Idrott för alla. När vi väljer att sponsra, gör vi det både för att främja vår affär och att bidra till en positiv samhällsutveckling. Bland annat gör vi detta genom att fördela våra sponsringsmedel jämställt, öka synligheten för damidrotten och att aktivt stödja projekt som främjar jämlikhet och inkludering. Det är viktigt för oss att våra partners också delar och aktivt arbetar efter dessa värderingar, och vi följer upp deras arbete genom till exempel en årlig självskattning och jämlikhetsplaner.

Under 2023 har vi lagt extra fokus på ungdomsidrotten och även gjort betydande satsningar på samarbeten med de förbund vi sponsrar inom ramen för Idrott för alla. Här är några exempel:

  • Tillsammans med SDHL genomförde vi projektet Glaskrossarna, där lagkaptenerna spelade med genomskinliga hjälmar för att symbolisera det osynliga glastaket inom näringslivet och idrotten. Detta för att uppmuntra fler kvinnor att ta ledande roller inom hockeyn.
  • Vi lanserade Table Hockey Turnaround inför ishockey-VM 2022, vilket var världens första bordshockeyspel med kvinnliga spelare i spelets 80-åriga historia. Projektet har väckt stor uppmärksamhet internationellt.
  • Tillsammans med SvFF genomförde vi projektet Alla dagar, som fokuserar på att synliggöra och utbilda om hur mens påverkar unga tjejers idrottande. Det är viktigt att ta bort hinder som kan få tjejer att sluta idrotta.
  • I The Flip uppmärksammade vi kvinnliga snowboardåkare genom Sveriges första slopestyletävling med mixade lag. Vi satsade även på att öka medvetenheten genom sociala medier för att främja en mer jämlik snowboardscen.
  • Vi har aktivt jobbat med synligheten av damidrotten genom exempelvis reklamfilmer från Oddset som ”Väckarklockan” under fotbolls-VM och den uppskattade serien Road to OBOS Damallsvenskan 2023.
  • På Idrottsgalan i Globen delade vi ut vårt första pris någonsin i kategorin ”Årets förebild” till Svenska Tennisförbundet förra året för deras insatser för en mer inkluderande och jämlik svensk idrott. I år gick priset till Svenska Fotbollförbundet.
  • Projektet Gamingsnacket lanserades tillsammans med Svenska E-sportförbundet för att bekämpa trakasserier, hot och sexism inom gamingvärlden. Vi samlade in berättelser från gamers för att belysa problemet och skapade medvetenhet genom intervjuer i media och en bok som bland annat flera skolor beställt åt sina lärare och elever.

Vi är övertygade om att en ökad jämlikhet inom idrotten också kommer leda till en ökad attraktionskraft. Genom att stötta idrotter där det finns en obalans med ekonomiska resurser och förväntningar kan det leda till exempelvis mer jämlika träningsförhållanden såsom tillgång till mer lika ersättning, träningstider, utbildade ledare och samma tillgång till utrustning. På Svenska Spel har vi ett lika stort fokus på damidrott som på herridrott för att gynna alla inblandade parter och skapa en mer jämställd idrottsscen.

När det kommer till könsdiskrimineringens påverkan på idrottarens välbefinnande och karriärutveckling, så är det en fråga som vi på Svenska Spel aktivt arbetar med. Vi jobbar tätt tillsammans med idrottsförbund som exempelvis SvFF för att stödja projekt som syftar till att belysa och åtgärda problemet.

Vi har också satsat extra pengar från Gräsroten på att stödja svenska idrottsföreningars arbete med att främja tjejer inom idrotten. Just nu arbetar vi med att följa upp hur dessa pengar används för att kunna inspirera andra och sprida kunskap om vårt arbete för jämställdhet. Vi är stolta över att vara Sveriges största idrottssponsor och att kunna driva viktiga projekt och frågor tillsammans med våra partners.

För att mäta resultatet av våra insatser och säkerställa att de ger önskad effekt, använder vi oss av olika metoder och verktyg. Vi följer bland annat upp våra avtal genom Arenamodellen för att säkerställa att de bidrar till affären genom synlighet och vi gör en årlig uppföljning av våra förbunds arbete för en mer jämlik och inkluderande idrott. Dessutom arbetar vi med att utvärdera kampanjer och undersöka hur vår sponsring stärker varumärket och de frågor vi vill driva och förknippas med.

Vi är otroligt stolta över det arbete vi gemensamt bedriver tillsammans med idrottsförbunden för att främja jämlikhet och jämställdhet inom idrotten och samhället i stort.

 

ANNA EKSTRÖM
Chef Marknad & Sponsring

KAJSA NYLANDER
Hållbarhetschef