Damkronorna blir historiska

Inför ishockey-VM som avgörs i Danmark mellan 25 augusti och 4 september har Svenska Spel tillsammans med Svenska Ishockeyförbundet skapat en 3D-printad damhockeyfemma från Damkronorna. En symbol för samarbetet med att främja tillväxten av damhockey och bygga förebilder. Figurerna blir de första damspelarna sedan det populära bordshockeyspelet skapades i Kanada för 80 år sedan.
– Jag är såklart otroligt stolt och glad att få vara med i det här projektet. Jag spelade bordshockey när jag var liten och älskade ishockey. Men det fanns liksom ingen tanke på att de här figurerna kunde vara tjejer. Det är helt otroligt kul att se mig själv som bordshockeyfigur nu, säger Lina Ljungbom, som spelade OS och är uttagen i VM-truppen.

Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor och fördelar sina sponsringsmedel 50/50 mellan herr- och damidrotten. Utöver att Svenska Spel är huvudsponsor till Svenska Ishockeyförbundet är de även huvudsponsor till SHL, Hockeyallsvenskan och Svenska Spel Damhockeyligan (SDHL) och har ett särskilt fokus på en mer jämställd ishockey i Sverige.
– Trots att det skett en tillväxt av tjejer inom hockeyn är nio av tio föreningsaktiva hockeyspelare killar. Snedfördelningen mellan killar och tjejer speglar även av sig i vilka idoler unga hockeytjejer möter. Här har vi som Sveriges största idrottssponsor ett ansvar. Vi behöver således bygga idoler inom svensk damhockey. Att det tagit hela 80 år innan vi fått möjlighet att spela med damspelare visar på att det finns ett arbete att göra i hela idrottsvärlden, säger Patrik Hofbauer, vd på Svenska Spel.

Även Brynäs IF och Djurgårdens IF blir historiska då båda klubbarna fått två femmor avbildade. Ett tydliggörande att Svenska Spel satsar på hela damhockeyn där SDHL, som är rankad som världens bästa damhockeyliga, utgör en viktig del för att få fram fler förebilder över hela Sverige. Så varje tjej ska veta att en karriär inom ishockey är möjlig.
– Vi har inlett en historisk satsning som handlar om att ta svensk damhockey till toppen. Att vi och Svenska Ishockeyförbundet tar fram hockeygummor bestående av Damkronorna och SDHL-lag kan verka trivialt, men det är ett steg i rätt riktning och figurerna kommer med ett viktigt symbolvärde som är ovärderligt för tjejer som drömmer om en karriär inom hockeyn, säger Patrik Hofbauer.

Fakta hockeygummorna:
• Utöver Damkronorna har även Brynäs IF och Djurgårdens IF fått sina damlag avbildade.
• Totalt har 18 spelare avbildats.
• Figurerna är 3D-printade.