Omsorgssamtalens effekt uppmärksammas

Förra veckan publicerade Dagens Nyheter, DN, en artikel med rubriken ”Beroendet minskar om spelbolaget tar kontakt”. Den beskriver de omsorgssamtal som vi på Svenska Spel genomför med kunder som visar tecken på riskfyllt spelande och att de har effekt.

Under de senaste åren har antalet omsorgssamtal ökat markant. År 2021 genomförde vi cirka 10 000 samtal per år. Två år senare, 2023, hade antalet samtal stigit till över 26 000. Det beror på att vi har prioriterat omsorgssamtal i takt med att forskning har visat att de har en tydlig positiv effekt på kunder som har eller är på väg att tappa kontrollen över sitt spelande.

Maria Dahlström, ansvarig för omsorgssamtalen hos oss på Svenska Spel, säger till DN att vissa samtal kan vara mycket svåra, men att det kan vara nyckeln till ett förändrat beteende.

– För många räcker det med ett samtal där vi sår ett frö så att de börjar tänka mer på sitt spelande. Vi berättar om hur mycket de har förlorat på ett år och delar upp denna årsförlust i månader för att det ska bli mer greppbart. Vi kan även komma fram till att de ska ta en paus eller hindras från att spela.

Även Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds universitet, intervjuas också i artikeln. Han publicerade nyligen en forskningsrapport som bygger på ett samarbete med Svenska Spels specialister och som redovisar omsorgssamtalens positiva effekter.

– En person med spelberoende lider av kontrollförlust. Om någon då ringer upp och frågar hur de tänker kring sitt spelande får de hjälp att återfå kontrollen. Kontrollförlusten är den mest avgörande faktorn för att bli fast i spelet, säger han.

Vill du veta mer om omsorgssamtalen kan du läsa ett inlägg från 2020 där omsorgskommunikatören Sofie Lindhe Nordenhall berättar om hur samtalen genomförs. Du kan också läsa inlägget ”Forskningsstudie visar att omsorgssamtal minskar spelande”.