Vi ska fortsätta stärka damfotbollen – men vi vill bli fler som gör det tillsammans

Nästa vecka går BK Häcken in i ett historiskt Champions League-gruppspel. Det är första gången någonsin som Champions League också på damsidan inleds med ett gruppspel, något som så klart höjer statusen på den mest prestigefyllda turneringen inom europeisk klubblagsfotboll.

De regerande svenska mästarna möter inte vilka lag som helst. För motståndet står de tyska giganterna Bayern München, franska Lyon och portugisiska Benfica. Alla tre stora och väletablerade klubbar med enorma framgångar både för herr- och damlagen.

Det har under flera år pågått en utveckling av damfotbollen runt om i Europa. I Sverige var vi tidiga med att satsa på damerna, och i början av 2000-talet nästan prenumererade svenska lag på topplaceringar i vad som då hette Uefa Women’s Cup. OBOS Damallsvenskan har också länge varit en av Europas bäst rankade ligor, och är så fortfarande, men har de senaste åren fått stor konkurrens från ligor i länder som Frankrike, Tyskland, England och Spanien. Länder där de traditionellt starka herrklubbarna nu gör stora satsningar också på sina damlag. Och det säger sig självt, när Real Madrid och Manchester City, med sina enormt starka varumärken, bestämmer sig för att verkligen satsa på damfotboll innebär det ekonomiska resurser som de svenska klubbarna har mycket svårt att komma i närheten av. Men det innebär också att damfotbollen får en högre status och det är minst sagt positivt.

Jag har de senaste veckorna läst flera krönikor och artiklar om just damfotbollens utveckling, och det står tydligt att det är pengar som måste skjutas till för att vi i Sverige också i fortsättningen ska ha en högstaliga bland de bästa i Europa. Jag kan inte annat än hålla med. Men det är flera olika aktiviteter och initiativ som är betydelsefulla och jag vill lyfta några som jag menar alla är lika viktiga för att damfotbollen, såväl i Sverige som i världen, ska fortsätta utvecklas.

Damfotbollen måste som sagt få mer resurser och fler sponsorer. Svenska Spel var tidiga att se den potential som finns inom damfotbollen och har under många år satsat stora summor på att utveckla såväl elitfotbollen, genom vårt samarbete med Elitfotboll Dam, och breddfotbollen, genom vårt samarbete med Svenska Fotbollförbundet. Jag önskar att fler sponsorer hoppar på tåget för det är en spännande och utvecklande resa vi tillsammans är ute på, och vi delar gärna med oss av våra erfarenheter.

Jag önskar också en ordentlig satsning från alla stora klubbar. Vi ser det som sagt i Europa, att de stora klubbarna investerar stort i sina damlag. Också i Sverige är det många klubbar som satsar på sina damer, men fler måste våga ta steget och jobba för lika förutsättningar för både herr- och damlag. För oss som stor sponsor är det jätteviktigt med jämlika satsningar och det kan vi vara med och påverka.

Sedan måste vi få in mer jämlikhet i tidig ålder. Det ska inte vara någon skillnad för pojk- och flicklagsspelare, de ska alla ha samma förutsättningar att göra det de gillar mest, nämligen att spela fotboll.

Vi vet att vi i Sverige har en mycket bra talangutveckling som gör att våra spelare är hett eftertraktade ute i Europa. Den ska vi värna. Vi har också ett landslag som är rankade tvåa i världen. Att Sverige är en fotbollsnation i världsklass råder det alltså inga tvivel om.

Vi ska jobba hårt för fortsatt starka inhemska ligor där det finns förutsättningar att utvecklas, oavsett om man är ung talang eller etablerad stjärna. Samtidigt ska vi inte vara rädda för konkurrensen från Europa. Den är i grund och botten positiv och kommer på sikt också gynna fotbollen här hemma.

På Svenska Spel är vi stolta över att vara med på resan och ingen blir gladare än vi av att se när unga tjejer som utvecklats till riktigt bra fotbollsspelare i Sverige också får chansen att etablera sig i Europa. Då vet vi att det som vi och fotbollen sedan många år gör tillsammans ger frukt, och att det i det långa loppet kommer möjliggöra för ännu fler tjejer att få leva sin stora dröm.

PATRIK HOFBAUER
Vd och koncernchef, Svenska Spel