Vi fortsätter utveckla e-sporten och binder ihop den med traditionell idrott

2020 har varit ett utmanande år för idrottsrörelsen, både i Sverige och internationellt. Covid-19-pandemin har fått ligor att skjutas uppmästerskap att flyttas och läktare att gapa tomma. Ingenting har varit som vi är vana vid. 

Men det finns faktiskt en idrott som tagit rejäla kliv och verkligen utvecklats under pandemin – e-sporten.  

När mer tid tillbringats i hemmet har fler och fler upptäckt e-sporten, som är världens just nu snabbast växande sport. Miljontals människor runt om i världen sitter uppkopplade mot varandra och spelar och e-sporten har blivit det största intresset för en hel generation svenskar.  

Det är inte bara själva spelandet som ökar, också tittandet på e-sport är större än någonsin. Bara i Sverige är det omkring 600 000 personer som dagligen tittar på e-sportsändningar, tittarsiffror som de flesta av de traditionella idrotterna i Sverige bara kan drömma om. 

Det råder alltså inga som helst tvivel om att e-sporten är framtidens idrott och att vi bara sett början på vad den kan komma att bli. 

Spel är underhållning, oavsett om det heter NHL och spelas med en konsol framför en dator eller Lotto och spelas med en kupong inlämnad i en butik. Svenska Spel ser därför stor potential i e-sporten, som vi är övertygade om kommer bli en allt viktigare del av vårt utbud och vår affär, något vi redan ser tecken påVåren 2018 gick vi in som huvudsponsor till Svenska E-sportförbundet (SESF) och landslaget, ett samarbete som vi är stolta över och som bidragit både till ett ökat intresse för sporten och till stora framgångar för landslaget. När VM avgjordes i fjol fick Dota2-laget med sig en välförtjänt guldmedalj hem från Sydkorea. Snart börjar resan mot årets världsmästerskap, det tolfte i ordningen, och i slutet av september får vi veta vilka spelare som i år får äran att representera landslaget och dra på sig de blå-gula kläderna. 

Som Sveriges största idrottssponsor vill vi vara med och utveckla e-sporten och nu tar vi vårt engagemang till en ny nivå. I somras var vi med och sponsrade välgörenhetsmatcher i eFotboll, där fotbollslandslagets stjärnor Pontus Jansson och Emil Forsberg gjorde upp i det omåttligt populära spelet FIFA. För knappt två veckor sedan började också årets SM i eHockey spelas, en turnering som Svenska Spel har valt att gå in som huvudsponsor till. Som huvudsponsor till både Svenska Ishockeyförbundet och Svenska E-sportförbundet (SESF) är det naturligt för oss att verka för att traditionell idrott och e-sport ska kunna finna synergier och samarbeten, och SM i eHockey är ett lysande sådant exempel. 

2–3 oktober avgörs SM-finalerna i eHockey och vi är många som kommer sitta som klistrade framför livesändningarna på TwitchDet trodde jag inte, när jag själv på 90-talet spelade slutspel i Elitserien, att SM-finaler i hockey drygt 20 år senare inte bara skulle avgöras på isen utan också på skärmen.  

PATRIK HOFBAUER
vd och koncernchef Svenska Spel