Spelinspektionens förslag ett lapptäcke med stora hål i

Svenska Spels

Vem ska sitta bakom spakarna – fuskarna eller idrotten? Svenska Spels vd Patrik Hofbauer konstaterar att Spelinspektionens förslag till nya föreskrifter är för inkonsekvent för att effektivt kunna motverka matchfixning.

Matchfixning är ett allvarligt samhällsproblem och ett av de största hoten mot idrotten. Därför är det så viktigt att matchfixning bekämpas på alla plan. Så sent som i helgen publicerade Dagens Nyheter ett skakande dokument av Jens Littorin om kopplingen mellan riggade matcher, narkotikahandel, vapensmuggling och gängskjutningar.
https://www.dn.se/sport/det-loper-en-rod-trad-fran-den-polisanmalda-fotbollsmatchen-till-dodsskjutningarna-i-malmo-och-goteborg/

Ett av fallen som Littorin tar upp handlar om en fotbollsspelare som beter sig märkligt i en match i division 2: ”Under hela första halvlek försöker spelaren genom olika aktioner att bli utvisad. Det lyckas inte och tränaren byter ut honom i halvtid. I pausen i omklädningsrummet har spelaren sms-kontakt med en känd matchfixare, som /—/ senare kommer att dömas till fängelse i en matchfixningsrättegång i Kristianstad.”

För några veckor sedan kom Spelinspektionen med förslag till föreskrifter som är tänkta att just motverka matchfixning och begränsa de negativa konsekvenserna. Förslaget går nu på remiss.

Tyvärr tvingas vi konstatera att Spelinspektionens förslag är både otillräckligt och inkonsekvent. Det saknar grundläggande parametrar för att värna idrotten, motverka spelfusk och stärka konsumentskyddet.

Svenska Spel har alltid tagit stor hänsyn till idrottens utsatta position. Därför har det varit en självklarhet för oss och andra seriösa spelbolag att inte erbjuda spel på exempelvis ungdomsidrott, gula kort, utvisning eller inkast.

Dessutom är vi restriktiva med vilka liganivåer vi erbjuder spel på, dels för att skydda idrotten men också för att stärka konsumenternas skydd. Det är självklart att matcher i lägre divisioner är lättare att påverka. Upptäcktsrisken är mindre då de bevakas av ett fåtal och utövarna har mindre att förlora.

Därför är det så olyckligt att förslaget till föreskrifter inte har någon form av begränsning för spel på lägre divisioner. Hur tänker Spelinspektionen kring spelsäkerhet och konsumentskydd här?

Spelinspektionen uppmärksammar delvis problemet med lättmanipulerade vadhållningsobjekt och föreslår förbud mot vadhållning på t ex spel på gula och röda kort. Däremot ska spel på hörnor och inkast vara tillåtet, spel som är minst lika enkla att manipulera. Det är inkonsekvent och gör lagen till ett lapptäcke med stora hål i.

Lika märklig är logiken i en annan skrivning: Föreskrifterna ska endast gälla ”sport som utförs i Sverige”. Detta trots att spelbolagens utbud är internationellt. Enligt regeringen ska den svenska spelmarknaden präglas av ett högt konsumentskydd och en hög säkerhet i spelen. Förslaget till geografisk begränsning varken stärker konsumentskyddet eller skyddar idrotten. Seriösa spelbolag ska vara lojala med idrotten oavsett var den bedrivs. Matchfixning ska bekämpas globalt och utbudet ska självklart vara spelsäkert även om matchen spelas i ett grannland.

Om jag förstått det rätt, så beror inkonsekvensen i Spelinspektionens förslag på en rädsla för minskad kanaliseringsgrad (det vill säga att svenska spelare skulle välja att lägga sina vad på bolag utanför den svenska licensmarknaden om utbudet begränsas).

Den rädslan känns ganska obefogad. Tittar vi på utbudet hos några av de största asiatiska spelbolagen idag, så är det inget av dem som erbjuder spel av typen hörnor, inkast eller gula/röda kort. Det här handlar om så marginella speltyper. Visst finns det mer obskyra aktörer som erbjuder de här spelen, men jag har svårt att tänka mig något strömhopp av svenska kunder till den typen av bolag.

Vi uppskattar att Spelinspektionen oroar sig för minskad kanalisering. Från Svenska Spels sida ser vi gärna ökade krafttag för att begränsa tillgängligheten till aktörer som vägrar följa svensk lag.

Men att öppna upp för marginalföreteelser och avarter kan inte vara något som gynnar svensk licensmarknad, idrotten eller kunderna. Vi behöver en svensk spelmarknad med ett seriöst spelutbud och schyssta villkor för både kunderna och idrotten.

Matchfixning är ett reellt problem inom många sporter och på alla nivåer. Problemen är allvarliga redan som de är. Just därför ska vi inte öppna upp för spelformer som direkt inbjuder till fusk eller tillåta spel på lägre divisioner utan ordentlig insyn.

Om Spelinspektionen vill stärka konsumentskyddet och värna idrotten, så behövs föreskrifter som sätter de aspekterna i första rummet.

 

 

1 svara
  1. Thomas Kuten
    Thomas Kuten says:

    Det är verkligen hemskt att matchfixning är så tätt kopplat till narkotikahandel, vapensmuggling och gängskjutningar. Jag tycker det är väldigt bra att ni tycker till och säger som det är så kanske Spelinspektionen vaknar och gör något ordentligt åt saken!

Kommentering är stängd.