Samverkan mot olicensierat spelande – en gemensam väg framåt
I veckan deltog jag på Spelakademin, Spers konferens som i år hölls i Visby och arrangerades i samarbete mellan Sper och Svenska Spel. Konferensen samlar representanter för spelbolag, myndigheter och andra intressenter och är en möjlighet till kunskapsutbyte och diskussioner kring aktuella frågor.
Detta var min första Spelakademi, och ett bestående intryck är den vilja till samverkan som finns mellan spelbolag och branschens intressenter. En annan sak som framstod tydligt var att det finns en hög grad av samsyn kring de viktigaste frågorna som rör spelmarknaden.
Förslag på åtgärder mot olicensierat spelande
Den mest centrala frågan för branschen just nu är hur vi ska motverka det olicensierade spelandet. Spel på olicensierade sajter – det vill säga spelbolag utan svensk licens som därmed inte följer svensk spellagstiftning – innebär att konsumenterna saknar det skydd som licensierade bolag erbjuder. Detta måste vi gemensamt arbeta för att förhindra.
Inför Spelakademin publicerade Dagens industri en debattartikel undertecknad av oss i Spers styrelse. I debattartikeln presenterade vi fem konkreta förslag för att motverka olicensierat spelande. Dessa förslag innefattar bland annat ett förbud för olicensierade spelbolag att ta emot svenska kunder samt en utredning av möjligheten att blockera dessa aktörers webbsidor. Vi vill också se förstärkt stöd till Stödlinjen och åtgärder för att stoppa snabblån, som ofta förvärrar problematiken kring osunt spelande. Vidare föreslår vi ett lånestoppsregister för snabblån, likt Spelpaus, för att göra det svårare att finansiera spelande med lån. Vi vill även att regeringen utreder möjligheten att införa ett generellt förbud mot marknadsföring från olicensierade spelbolag till svenska konsumenter, och att Spelpaus förstärks så att spelare som stänger av sig själva får snabbare och mer aktivt stöd.
Behovet av politisk styrning och tillsyn
Det finns en stor enighet inom Sper om vad som behöver göras. Men för att öka kanaliseringen och stärka konsumentskyddet krävs mer än bara spelbranschens insatser. Den nuvarande kanaliseringsgraden ligger tydligt under målet på 90 procent, vilket innebär att många spelare söker sig till olicensierade aktörer där konsumentskyddet är svagare. För att vända denna utveckling behövs en tydlig och handlingskraftig politisk styrning. Vi behöver tillsynsmyndigheter med tillräckliga resurser och effektiva verktyg, såsom möjligheten att blockera olicensierade spelbolag online och en lagstiftning som förbjuder sådana sajter att ta emot spel från svenska konsumenter.
Att öka kanaliseringen så att spelandet sker hos bolag med ett starkt konsumentskydd är en uppgift för oss alla – spelbolagen, politiken och myndigheterna. Tillsammans kan vi skapa en tryggare, säkrare och mer hållbar spelmarknad för svenska konsumenter.
ANNA JOHNSON
Vd och koncernchef Svenska Spel