Så sätter vi Sverige i rörelse

Tillsammans med Stefan Bergh, generalsekreterare i Riksidrottsförbundet, till vänster så fick jag möjlighet att dela ut 29 miljoner kronor till svensk idrott under Idrottsgalan i måndags. Foto: Johanna Lundberg/BILDBYRÅN

Om det är något pandemin visat, så är det hur betydelsefull idrotten är för oss människor. Att röra på sig tillsammans, att heja fram sina lag tillsammans – det är viktiga mänskliga behov. När vi hindras från att göra det, så blir tillvaron lite gråare, lite tristare.

Igår hölls den årliga Idrottsgalan, en kväll helt tillägnad idrottsrörelsen. Givetvis fick den genomföras på ett annorlunda sätt, men jag är glad att den ändå blev av. Det arbete som läggs ner i Sveriges alla specialidrottsförbund ska hyllas. Här har vi eldsjälar och proffs som är med om att skapa en idrottsrörelse som både engagerar och inkluderar. De är värda en egen kväll när allt fokus ligger på dem.

Svenska Spel hjälper i sin tur idrottsrörelsen till bättre förutsättningar. I samband med att Sveriges främsta idrottare prisades på galan så tillkännagav vi och Riksidrottsförbundet vilka projekt som får medel ur Rörelsefonden 2021. Syftet med det här jätteprojektet är att sänka tröskeln för att få fler människor i rörelse. Målet är helt enkelt att stärka folkhälsan.

Våren 2021 får till exempel Svenska Judoförbundet medel till att erbjuda digitala kurser i falltrygghet för äldre. Svenska Basketbollförbundet får stöd för att sätta upp 1000 nya basketkorgsnät utomhus i Sverige. Svenska Frisbeesportförbundet får möjlighet att tillgängliggöra sporten för fler genom ”kvartersfrisbee”.

Det är bara några få exempel, för satsningen vi gör är både långsiktig och storskalig. Sedan starten har Svenska Spel och Riksidrottsförbundet beviljat närmare 25 miljoner kronor ur Rörelsefonden (tidigare Framåtfonden). Läs mer om Rörelsefonden och alla projekten här: https://om.svenskaspel.se/sponsring/tillsammans-for-fler-i-rorelse/

Totalt avsätter vi från Svenska Spels sida 29 miljoner kr till specialidrottsförbunden varje år. Målet med samarbetet och satsningarna är att skapa en idrottsrörelse där alla får plats, oavsett förutsättningar och prestationsnivå. Sedan vi inledde samarbetet har vi satt över 200 000 personer i rörelse.

Det handlar som sagt om folkhälsa. För att vi ska må bra i framtiden, så behöver vi idrotten. På alla nivåer.

PATRIK HOFBAUER
vd och koncernchef, Svenska Spel