Mot tuffare tider för matchfixarna
Den svenska fotbollssäsongen har smugit igång med Svenska Cupen och inom kort väntar seriespelet. Tyvärr publiklöst även denna vår, men snart kan vi väl våga hoppas på en ljusning där.
Och det finns en annan fråga där jag nu äntligen vågar hoppas på en ljusning: Kampen mot matchfixning.
Ingen har väl undgått att både vi på Svenska Spel och idrottens representanter varit frustrerade över hur ineffektivt arbetet hittills har bedrivits. Vi har tagit upp detta med politiker och myndigheter, hållit seminarier och även skrivit gemensam debattartikel i frågan.
Bakgrunden är denna: I samband med att den nya spellagen trädde i kraft 2019 inrättades ett råd mot matchfixning. Det leds av Spelinspektionen och rymmer representanter från bland annat polis- och åklagarväsende, spelbranschen och idrottsrörelsen. Tyvärr fick det mest formen av ett diskussionsforum. Och kriminella nätverk stoppas som bekant inte med prat.
Man ska ha respekt för utmaningarna. Det handlar framför allt om krångliga sekretessregler som stoppar upp informationsutbytet. Polisen får inte dela med sig av information till Svenska Fotbollförbundet medan brottsutredning pågår. Spelbolagen får i sin tur inte alltid lämna ut uppgifter som skulle kunna ligga till grund för en polisiär förundersökning.
Det är självklart att vi ska respektera människors integritet. Men när det handlar om grov brottslighet och hot mot idrotten, så måste myndigheter, idrottsrörelse och spelbolag kunna samverka. Det går inte att effektivt utreda brott utan alla pusselbitar på bordet.
Ett konkret exempel: Om man följer en kunds spelande på ett enskilt spelbolag, så kan det se ut att vara helt i sin ordning. Men om man får se att samma kund lagt samma spel på 50 olika bolag, så blir bilden plötsligt en annan. Den översikten måste myndigheterna få för att kunna komma åt de kriminella kretsarna.
Och nu börjar det faktiskt hända saker. Regeringen har fått upp ögonen för problemet och tidigare i vintras fick den erfarne juristen Gunnar Larsson regeringens uppdrag att utreda hur man kan lösa problemet. Ansvarige ministern Ardalan Shekarabi har också varit tydlig med att syftet med utredningen just är att möjliggöra informationsdelning mellan myndigheterna, spelbolagen och idrotten.
”Det handlar om känsliga personuppgifter, javisst, men det får inte stå i vägen för kampen mot matchfixning, utan det ska lösas”, sa ministern i en intervju med Sydsvenskan så sent som förra helgen.
Det ger mig hopp. Det är också hoppingivande när Spelinspektionen aviserar att man kommer att lägga mer fokus på det operativa arbetet mot matchfixning och illegalt spel. Vi har redan märkt en positiv skillnad.
Det våras. Men inte för matchfixarna.
PATRIK HOFBAUER
vd och koncernchef, Svenska Spel