Ministerns besked är en seger för idrotten

Svenska Spels vd Patrik Hofbauer välkomnar förbud mot spel på enskilda matchobjekt

Svenska Spels vd Patrik Hofbauer välkomnar ett förbud mot spel på enskilda matchobjekt som varningar, utvisningar etc. ”Det är sunt förnuft att inte erbjuda den här typen av spel. Matchfixning är ett problem för idrotten och spelbranschen redan som det är. Det finns ingen anledning för spelbolagen att göra det enkelt för matchfixarna.”

 

I Dagens Nyheter kunde man igår läsa att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi haft möte med Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet. De fick då besked om att Spelinspektionen kommer att föreslå förbud mot spel på enskilda matchmoment, till exempel spel på varningar, hörnor, utvisningar etc.

Svenska Spel välkomnar ministerns besked. Det är sunt förnuft att inte erbjuda den här typen av spel. Matchfixning är ett problem för idrotten och spelbranschen redan som det är. Det finns ingen anledning för spelbolagen att göra det enkelt för matchfixarna. Och just den här typen av händelser är mycket lätta att manipulera, eftersom de inte är beroende av hela lagets insats, utan kan styras av en enstaka spelare.

Som färskt exempel på detta har vi den allsvenska matchen mellan Kalmar och Elfsborg tidigare i år, där en spelare misstänks för att med flit ha dragit på sig gult kort samtidigt som anhöriga till honom spelat på att just detta skulle ske.

Svenska Spel har alltid stått bakom idrotten i den här frågan. Det är en självklarhet för oss att samarbeta mot fusk och kriminalitet. Våra kunder ska kunna känna sig trygga med att de matcher som de spelat på är fria från manipulation.  

Beskedet från ministern visar att även våra politiker och lagstiftare tar allvarligt på matchfixning. Om ett förbud nu föreslås och införs, så blir det en historisk seger för idrotten och de spelbolag som vill erbjuda spel på idrottens villkor. Vill man att svensk spelmarknad ska vara sund och säker, så välkomnar man det här beskedet.

PATRIK HOFBAUER
vd, Svenska Spel