Förbud mot spel på låga divisioner ett stort steg i rätt riktning

Svenska Spel har skickat ut en digital spelansvars- och matchfixningsutbildning till drygt 2 300 fotbollsföreningar.

Spel på lägre divisioner utgör en extra risk för matchfixning. Att Spelinspektionen nu vill få stopp på detta är mycket glädjande.

Spelinspektionen har idag återkommit med ett nytt förslag till föreskrifter för vilka spelobjekt som ska vara tillåtna på den svenska licensmarknaden. Man föreslår nu att vadhållning på fotboll endast får erbjudas på de fyra högsta serienivåerna i det svenska seriesystemet – det vill säga ner till och med division 2 på herrsidan. Detta är något som fotbollen länge har önskat och som varit en självklarhet för Svenska Spel. Även andra spelbolag, som till exempel ATG och Bethard, har valt att gå den vägen.

Spel på lägre divisioner utgör en extra risk för matchfixning. Kontrollen kring matcherna är låg eller obefintlig och utövarna har inget rykte att förlora om de skulle kommas på med att fuska. Det skapar i sig en ökad risk för hot, påtryckningar och mutor.

Under coronapandemin så har en del spelbolag på den svenska licensmarknaden erbjudit spel på träningsmatcher mellan division 4-lag. Att Spelinspektionen vill få stopp på den typen av avarter är mycket glädjande och ett stort steg i rätt riktning. Det är en seger för fotbollen, som nu kan få hjälp att nå ett delmål i sin tuffa kamp mot matchfixningen.

PATRIK HOFBAUER
vd och koncernchef, Svenska Spel