För de svenska damernas framfart – både nu och i framtiden

På söndag inleder det svenska fotbollslandslaget sin jakt på medaljerna i Australien och Nya Zeeland. Intresset är som vanligt stort, trots att matcherna spelas på andra sidan jorden. Jag är säker på att många kommer att ställa klockan om Sverige tar sig långt i turneringen.

Och svenska folkets förväntningar är som alltid höga på vårt damlandslag. Det är inte konstigt, vi har blivit bortskämda med medaljer de senaste mästerskapen. Sverige har två raka OS-silver, i senaste VM knep vi bronset och efter uttåget mot England i EM ifjol tror jag att tjejerna är enormt revanschsugna.

Men hur ser damlandslagets framtid ut?

Vi ser att svenska klubblag får svårare att hävda sig i de internationella turneringarna, samtidigt som många svenska spelare är stjärnor i sina utländska proffsklubbar. Det påminner allt mer om situationen i herrfotbollen, men med en stor skillnad: publikintresset.

Trots att mediabevakningen har exploderat och att allt fler känner till klubbstjärnorna har snittet de senaste tio åren legat på under 1 000 personer per match. Därför tror jag att den trend vi nu ser även i Sverige är helt nödvändig: Att etablerade storklubbar satsar på sina damer. Det skapar bättre förutsättningar för en levande supporterkultur, fler åskådare och mer drag på matcherna.

Ett fint exempel är årets cupfinal där över 17 000 åskådare såg Hammarbys damer slå Häcken. Det går alltså att locka storpublik till klubbfotbollen även på damsidan. Men det är viktigt att klubbarna fortsätter jobba med publikfrågan. Och det är viktigt att fler sponsorer går in och stöttar svensk fotboll långsiktigt.

Svenska Spel är idag stolt huvudsponsor till damerna på både på klubb- och landslagsnivå. Det avtal som vi slöt med Elitfotboll Dam 2018 har gjort att klubbarna har kunnat satsa extra på talangutveckling. Och när vi 2022 tecknade vårt största avtal någonsin och förlängde samarbetet med Svenska Fotbollförbundet öronmärkte vi pengar till tjejerna, bland annat för utbildning.

Vi vet att efter framgångsrika mästerskap fylls fotbollsplanerna runt om i Sverige med unga tjejer och killar som själva drömmer om att en dag få dra på sig den blågula tröjan och representera Sverige. Att det då finns resurser i form av tränare, läger och material är avgörande för att vi ska kunna ta vara på den talangen och viljan som finns. Utan återväxt, inga framtida stjärnor.

Hur tror jag VM slutar för Sveriges del då?

Det är svårt att säga, just för att damfotbollen är under så snabb utveckling internationellt. Det finns inte längre några ”lätta” matcher.

Men med det sagt tror och hoppas jag ändå på en ny medalj. Vårt damlandslag har många gånger presterat som allra bäst när mycket stått på spel. Vi har rutinen och talangerna, kämparna och lirarna.

Jag tror på en lång och spännande sensommar i Australien och Nya Zeeland. Heja Sverige!