Ett nytt steg mot ökad transparens i spelbranschen
Svenska Spel vill och ska vara ett föredöme i branschen. Vi strävar efter att vara ett spelbolag som inte bara följer lagar och regler, utan som också sätter en hög standard för ansvarsfullt spelande. Våra kunder ska känna sig säkra när de spelar hos oss, vi ska erbjuda den tryggaste spelplatsen på marknaden.
Därför är jag stolt att få dela med mig av ett principiellt viktigt beslut. Vi kommer att ta ett nytt steg mot ökad transparens genom att börja redovisa andelen sunda intäkter. Det innebär att vi visar hur stor del av våra intäkter som kommer från kunder med en lägre risk för spelproblem – kunder som har koll på sitt spelande.
Men att bara redovisa andelen sunda intäkter räcker inte för att vara ett hållbart spelbolag. För att verkligen göra skillnad måste vi spelbolag också visa vilka konkreta åtgärder vi vidtar för att över tid minska de osunda intäkterna. Det är så vi visar att det går att driva spelbolag på ett hållbart sätt.
På Svenska Spel förstärker vi kontinuerligt våra spelansvarsåtgärder och skyddet runt våra spel. Vi planerar för nya kraftfulla åtgärder som kommer att öka andelen sunda intäkter ytterligare.
Spelbranschen har länge kämpat med ett lågt anseende. Att vi som spelmarknadens största aktör är transparenta med intäkterna hoppas jag får fler bolag att följa efter och att vi tillsammans kan stärka förtroendet för spelbranschen. Genom ökad transparens visar vi som bransch att vi kan agera ansvarsfullt.
I slutet av augusti kommer vi att presentera utfallet för det andra kvartalet 2024, april-juni. Därefter kommer nyckeltalet att ingå i våra ordinarie delårsrapporter. Det ska framhållas att vi inte är först ut. Ett fåtal andra spelbolag med licens i Sverige redovisar idag, på olika sätt, andelen sunda alternativt osunda intäkter.
Vi på Svenska Spel har länge arbetat för en branschgemensam metod för mätning av sunda intäkter. Trots många ansträngningar lyckades vi inte få en uppslutning kring en sådan och vi känner nu att vi inte kan vänta längre. Vår redovisning baseras på riskmodeller i vårt eget verktyg Playscan. Dessa är utvecklade i samarbete med Sustainable Interaction som är oberoende specialister på spelansvar.
Jag hoppas att vårt beslut kan bli startskottet på en förnyad diskussion i branschen kring ett gemensamt sätt att mäta och redovisa sunda intäkter. Den 26 juni anordnar vi också ett Almedalsseminarium på temat transparens i spelbranschen: vem kommer pengarna ifrån? För de som inte har möjlighet att lyssna på plats i Visby så kommer vi att filma seminariet och lägga upp det på om.svenskaspel.se.
Jag ser fram emot att fortsätta detta samtal i Almedalen. Kanske ses vi där?
ANNA JOHNSON
Vd och koncernchef Svenska Spel