Damhockeyn – värd att satsa på
Svenska Spel gör en ordentlig satsning på svensk dam- och flickhockey, men vi behöver fler sponsorer som ansluter sig till satsningen för att få till en förändring. Det borde väl vara en självklarhet att flickor och pojkar ska få samma förutsättningar att lyckas med sin idrott?
Tiden går fort, särskilt när världen skakar. Med kriget i Europa känns vinter-OS plötsligt oerhört fjärran, trots att det bara var en månad sedan. Som SOK:s huvudsponsor var och är vi på Svenska Spel grymt stolta över våra idrottare och deras historiskt framgångsrika OS.
Idrotten försvinner inte ens under oroliga tider. Det är tryggt. Och som idrottssponsor behöver vi alltid blicka framåt. Om man nu tar OS som exempel: Hur är det med de som inte var med och slogs om framskjutande placeringar. Hur vi kan lyfta de sporterna och de utövarna framåt?
Ett exempel är damkronorna. Vårt landslag lyckades ta sig till kvartsfinal, men där var man chanslösa mot ett överlägset Kanada. Siffrorna 0–11 talar sitt tydliga språk.
Även i OS 2006 fick damkronorna ge sig mot Kanada, men då först i final. Efter hedersamma 1–4 tog tjejerna med sig silvermedaljer hem till Sverige. Till OS i Beijing var vi glada att de överhuvudtaget lyckades kvala in. Vad hände med svensk damhockey?
För mig är det en fråga om långsiktighet. Man kan alltid ha superårgångar som levererar, men ska vi ska kunna hålla oss kvar på toppnivå över tid måste vi hela tiden kunna fylla på underifrån. Damhockeyn på gräsrotsnivå i Sverige har tyvärr inte hängt med.
Nu har Svenska Spel gått in som hela hockeyns huvudsponsor ända fram till 2026. Där är vi bland annat med och finansierar Svenska Ishockeyförbundets långtidssatsning på damer och flickor.
För ska vi ha framgångsrika landslag i framtiden – och det behöver vi för att attrahera fler tjejer till idrotten – så behöver vi jobba hela vägen, på alla fronter och under lång tid. Stötta allt från småflickor till elitspelare. Säkra allt från bättre kvinnlig styrelserepresentation i klubbarna till bättre istider för flicklagen.
Under avtalsperioden storsatsar vi på att utveckla damernas högsta serie, Svenska Spel Damhockeyligan. Särskilt fokuserar vi på att få fram fler tränare på högsta nivå i damhockeyn.
Resurserna från Svenska Spel gör också att Svenska Ishockeyförbundet nu kan starta flera strategiska satsningar på dam- och flicksidan. Ett exempel är det första nationella juniorslutspelet, som genomförs nu i mars. Intresset har varit stort, drygt 30 lag vill delta i kvalspelet.
Det här ger svensk damhockey en möjlighet att få bättre koll på hur underlaget ser ut för att om något år kunna genomföra regelbundet juniorspel även på tjejsidan, något som behövs för spelarutvecklingen på lång sikt. Det handlar helt enkelt om att bygga från grunden.
Men det behövs mer satsningar utöver dessa som Svenska Spel är med och möjliggör. Vi behöver ännu fler elitklubbar inom hockeyn som ser värdet av att satsa på dam- och flickverksamhet, även om jag ser att det går åt rätt håll på den här fronten.
Vi behöver bli fler sponsorer som satsar på dam- och flickverksamhet, som öronmärker en del av sitt stöd till damernas och flickornas utveckling. Vi på Svenska Spel gör en ordentlig satsning, men det kommer inte att vara tillräckligt. Vi vill och hoppas att fler ansluter sig till satsningen för att få till en förändring. Det borde väl vara en självklarhet att flickor och pojkar ska få samma förutsättningar att lyckas med sin idrott?
Ishockeyn har en enorm snedfördelning mellan tjejer och killar. Även fast det skett en tillväxt av tjejer de senaste tio åren, så är nio av tio föreningsaktiva hockeyspelare killar. Men att det varit på ett visst sätt under lång tid betyder inte att det måste förbli så. Snarare visar det hur stort behovet är av förändring. Och om jämlikhetstänket börjar finnas med bland klubbar och förbund redan från början, så kommer vi att kunna uträtta storverk.
Sverige är en av världens ledande hockeynationer. Självklart ska vi vara det även på damsidan! Det är nu det börjar. Vi är framme vid startlinjen och jag är stolt över att Svenska Spel kan vara med och driva utvecklingen. Men vi behöver bli flera!
PATRIK HOFBAUER
vd och koncernchef, Svenska Spel