Damfotbollen behöver fler starka sponsorer

”Motståndet blir allt tuffare. VM-bronset var bragdartat, sett till hur starka landslag vi numera möter. På klubblagsnivå går trenden mot att storklubbar som Arsenal, Bayern München och Barcelona tar av sina resurser och skapar starka damlag. Goda ekonomiska förutsättningar är helt enkelt ett måste för att svensk damfotboll ska kunna hänga med. Här behövs fler starka sponsorer som engagerar sig – och mer publik på matcherna.”

I helgen korades ett svenskt mästarlag i fotboll. Nej, jag tänker inte på Djurgården, utan på Växjö DFF Akademi som tog SM-guld i Svenska Spel F19 efter straffläggning mot Kopparbergs/Göteborgs FC.

Svenska Spel F19 är en riksomfattande serie för landets damjuniorer. Tidigare saknades en allsvensk juniorserie för tjejerna, vilket gjorde det svårare för landets talanger att utvecklas. Ska du ta dig till nästa nivå, så behöver du regelbundet matchas mot kvalificerat motstånd. Det är det som skapar riktigt bra fotbollsspelare.

Talanger blir stjärnor – och stjärnor skapar framgångar som sommarens VM-brons! Framgångarna gör i sin tur damfotbollen mer attraktiv och får fler barn och ungdomar att börja sparka boll, börja röra på sig. Och det kanske är det viktigaste av allt, att få människor i rörelse. Fotboll är en av Sveriges största kvinnoidrotter. Drygt 100 000 kvinnor, tjejer och småflickor spelar fotboll i närmare 6 000 lag på alla nivåer.

Svenska Spels satsning på svensk damfotboll är omfattande och långsiktig. Vårt sponsringsavtal med Elitfotboll Dam  sträcker sig ända fram till 2023 och är värt hela 145 miljoner kronor. Utöver detta sponsrar vi även de svenska dam- och herrlandslagen på samtliga nivåer.

Samtidigt blir motståndet allt tuffare. VM-bronset var bragdartat, sett till hur starka landslag vi numera möter. På klubblagsnivå går trenden mot att storklubbar som Arsenal, Bayern München och Barcelona tar av sina resurser och skapar starka damlag. Goda ekonomiska förutsättningar är helt enkelt ett måste för att svensk damfotboll ska kunna hänga med. Här behövs fler starka sponsorer som engagerar sig – och mer publik på matcherna.

Svensk damfotboll använder miljonerna från Svenska Spel till att stärka klubborganisationerna och satsa på spelar- och ledarutveckling för unga fotbollstjejer. Vårt stöd gör också att man kan satsa vidare på Damallsvenskan TV för att ytterligare öka intresset för serien.

Det känns helt rätt i tiden. Media bevakar damfotbollen på ett helt annat sätt idag och en undersökning från ifjol visar att andelen i åldersgruppen 18-24 år som är intresserade av damallsvenskan i fotboll gått från 6 till 28 procent på fem år (2014-2018). Vårt stöd gör att damfotbollen kan fortsätta satsa. Som huvudsponsor är vi på Svenska Spel stolta att få vara med och möjliggöra nya framgångar. Svensk damfotboll har framtiden för sig – om de får rätt stöd.

PATRIK HOFBAUER
vd, Svenska Spel