Dags att agera mot skuggspelen

Patrik Hofbauer

Svenska Spels vd och koncernchef Patrik Hofbauer: ”Ska man skydda intäkterna till allmännyttiga ändamål, skydda svenskt föreningsliv och ideella organisationer, så behövs ett förbud mot skuggspel som spelform. Danmark och Australien har redan infört förbud för vadhållning på lotterier. Sverige behöver gå samma väg – och det snart!”

Pengar försvinner från föreningslivet och välgörenhetsorganisationerna. Men den här gången har det inget med corona att göra. Fenomenet som dränerar lotterier med allmännyttiga ändamål kallas skuggspel.

Svenska Spel är inte ensamma om att oroa sig för skuggspel. Enligt Jan Erlandsson, senior rådgivare på Miljonlotteriet, är flera av de mindre, ideella lotterierna redan på väg bort. Sofia Modigh, utvecklingschef på IOGT-NTO konstaterar att ”skugglotterierna helt slår undan benen för en bred ideell verksamhet.” Detta kom fram då de deltog på Svenska Spels webinarium om skuggspel i början av juni.

Skuggspel handlar, enkelt uttryckt, om att spelbolag med hjälp av en fullt legal licens för vadhållning låter sina kunder satsa pengar på andra bolags lotterispel. ”Fejklotterier”, som Jan Erlandsson kallade det.

För trots att det är förbjudet att ”utforma vadhållning på ett sådant sätt att det framstår som ett traditionellt lotteri”, så gör flera av bolagen som erbjuder skuggspel just detta. Onlinekupongerna är i flera fall närmast identiska.
Att kunderna blir vilseledda är självklart problematiskt ur konsumentskyddssynpunkt. Ändå är det inte det största problemet med skuggspel.

Det verkligt bekymmersamma är att skuggspelen tar marknadsandelar från allmännyttiga lotterier i Sverige. Det blir helt enkelt mindre pengar till svensk idrott, till samhället och de ideella organisationerna. Mottagare som BRIS, Barncancerfonden, stadsmissionerna och de svenska idrottsföreningarna kan på sikt se sin finansiering hotad.

Fenomenet växer snabbt och det handlar om stora pengar. Enligt Miljonlotteriets Jan Erlandsson riskerar civilsamhället att gå miste om nästan två miljarder kronor – per år!

På Svenska Spels webinarium deltog även centerpartiets kulturpolitiske talesperson Per Lodenius. Han bekräftade att intentionen med den nya spellagen bland annat varit att skydda de allmännyttiga lotterierna och sa: ”Vi har inte riktigt lyckats där, nej.” Då är det inte mer än rimligt med ett omtag, kan jag tycka.

För skuggspelen utarmar just den marknad som våra folkvalda ville skydda. Idrottens långsiktiga finansiering äventyras. Välgörenhetsorganisationer och ideella verksamheter som kunnat förlita sig på intäkterna från lotterierna får allt tunnare plånböcker.

I samband med webinariet gav ansvarige ministern Ardalan Shekarabi sin kommentar i en TT-intervju:

”Det finns en bred politisk uppslutning i att allmännyttiga bolag ska ha en fortsatt stark ställning på spelmarknaden och vara befriade från kommersiell konkurrens.”

Det låter positivt. Men en bred politisk uppslutning är inget värd om man inte också fattar beslut som ser till att intentionen fungerar i praktiken. Ska man skydda intäkterna till allmännyttiga ändamål, skydda svenskt föreningsliv och ideella organisationer, så behövs ett förbud mot skuggspel som spelform. Danmark och Australien har redan infört förbud för vadhållning på lotterier. Sverige behöver gå samma väg – och det snart!

För som Anna Romboli, affärsområdeschef på Svenska Spel Tur sammanfattade på webinariet: ”Det här är bara början på problemen. Det är därför vi behöver agera.”

PATRIK HOFBAUER
vd & koncernchef, Svenska Spel

För att se webinariet om skuggspel i sin helhet, klicka här!