Peter Olsson från Västra Frölunda är Sveriges näst bästa tippare 2023

Den 26:e upplagan av Tips-SM är avgjord. Cirka 55 000 personer anmälde sig till mästerskapet och segrade gjorde Ulf Zackrisson från Fagered. Närmast bakom blev Peter Olsson från Västra Frölunda som förutom titeln som Sveriges näst bästa tippare får han skänka 75 000 kronor till en förening genom Svenska Spels sponsringssatsning Gräsroten.

Tips-SM drog i gång den 11 februari. De tävlande har lämnat in ett 64-raderssystem på Stryktipset varje vecka. Den sämsta omgången av de sex omgångarna räknas bort. Peter Olsson och Ulf Zackrisson låg på lika många rätt inför den sista omgången, men Peter låg på andraplats då han löst färre spikar under turneringen. I den sjätte och sista omgången fick Ulf tio rätt och Peter nio rätt.

– Med cirka fem minuter kvar var jag i ledning. Men Luton och Tottenham tappade in mål och jag ramlade ner till nio rätt. Det är klart det känns snöpligt då, men nu är jag bara stotl, berättar Peter.

1969 började Tipsextra sändas, där började intresset för brittisk fotboll och Stryktipset för många.

– Jag och farsan satt och kollade varje lördag. Sen har man spelat Stryktipset sporadiskt sen dess, men de senaste åren har det blivit mer intensivt, jag är med i ett Spela tillsammans-lag där vi lirare varje vecka.

I Spela tillsammans-laget har Peters framfart inte gått obemärkt förbi.

– Det har varit gott snack i chatten. Men spelläggaren har känt pressen, han hade nu en sista vecka att bevisa sig men han löste 12 rätt nu så han får en ny chans.

I den femte omgången av Tips-SM satte Peter 13 rätt.

– 12 rätt stod jag på inför den sista matchen mellan Crystal Palace och Manchester City. Jag hade spikat Manchester City. Men jag pallade inte se matchen så jag ställde mig och lagade mat under tiden. När det väl klickade in på 13 rätt var det en häftig känsla och att dessutom göra det på ett 64-raderssystem. Det blev nästan 50 000 kronor.

Prissumman för andraplatsen på 75 000 kronor väljer Peter ska gå till IF Väster från Göteborg.

– Det är där min son varit aktiv sen har var 6 år, det är där jag varit tränare och suttit i styrelsen. Det är klubben där jag bor och där jag vet att pengarna gör stor nytta. IF Väster har som mycket annat i samhället fått en tuffare tillvaro. Jag vet till exempel att deras fasta elavtal går ut nu, säger Peter.

Ola Skogsberg kassör och aktiv i IF Väster sen 1986 fick beskedet på tisdagen.

– Peter ringde mig och sa att han behövde berätta en sak. Det lät så allvarligt så jag blev lite rädd att något dåligt hänt först, men det var ju helt tvärtom, oerhört positiva nyheter. IF Väster har 850 medlemmar och vi fyller dessutom 50 år i år. Vi äger vår egen anläggning på gott och ont. Med stigande räntor och elpriser har det börjat kännas. Pengarna kommer komma till stor nytta för våra barn och ungdomar. Vi får prata ihop oss om vad pengarna ska gå till, nya bollar vet jag behövs till exempel. Stort tack till Peter, säger Ola.

Topp tre individuellt Tips-SM 2023
1. Ulf Zackrisson, Fagered 53 rätt skänker 125 000 kronor till BK Viljan
2. Peter Olsson, Västra Frölunda 52 rätt får skänker 75 000 kronor till IF Väster
3. Thomas Grabmüller, Västerås 52 rätt får skänka 50 000 kronor (har inte valt förening)

Topp tre lag Tips-SM 2023
1. Grimme IF, Grimsås 201 rätt skänker 125 000 kronor till Grimsås IF
2. GoatTotti, Stockholm 187 rätt 75 000 kronor (har inte valt förening)
3. Tretton Taggarn 4, Älvdalen 186 rätt 50 000 kronor (har inte valt förening)

Vid frågor, vänligen kontakta:
Victor Kalda, PR-projektledare, Svenska Spel Sport & Casino tel. 076-129 62 84