Umeåtalangen framröstad till Månadens Spelare i Elitettan – vinner 10 000 kronor till klubbens sommar- och vinterakademi

Efter fyra mål på de två inledande matcherna är Umeå IK:s Lisa Björk framröstad till Månadens Spelare i Elitettan. Hon vinner Svenska Spels Hejapris på 10 000 kronor som går till klubbens sommar- och vinterakademi som varje år lockar omkring 250 barn och ungdomar.

Den snart 17-åriga talangen Lisa Björk slog till med ett hattrick i premiärmatchen mot Bollstanäs SK, efter att ha blivit inbytt i den 63:e minuten. Målsuccén följde hon upp med att göra det vinnande 1–0-målet mot Brommapojkarna i den andra omgången, också då efter att ha kommit in på plan med drygt 20 minuter kvar.

– Det känns jätteroligt. Det var kanske inget jag förväntade mig inför säsongen, säger Lisa.

Att komma in mitt i en match är inte det lättaste, menar Lisa som därför är väldigt nöjd med att hon kunde prestera så bra i de båda inledande matcherna.

– Det är kul att kunna vara med och vara en bidragande faktor till att tempot höjs. Det är jättekul att få avgöra.

Från F19 till A-laget
Lisa Björk, som till vardag går första året i gymnasiet, gör sin första säsong i Umeå IK:s A-lag. Förra året spelade hon i Svenska Spel F19-serien men ingick också i A-lagets träningsgrupp. Hon menar att det är stor skillnad mellan F19-laget och A-laget.

– Det är ett betydligt högre tempo i allt man gör. Det är tuffare rent generellt, berättar Lisa som ändå tycker att hon kommit in bra i både laget och i tempot.

Ordföranden: ”Hon har varit briljant”
Umeå IK har ett uttalat mål att sejouren i Elitettan ska bli kort och siktar på att åter spela i OBOS Damallsvenskan nästa säsong. Lisa Björk menar att laget måste ha en hög lägstanivå för att nå målet.

– Vi kommer också stöta på tuffare perioder, och då gäller det att vi håller i och kommer ur dem snabbt. Sen att vi presterar under hela säsongen och gör det vi kan, då kommer det förhoppningsvis gå bra.

Själv vill hon spela mycket under året och kunna etablera sig på den högre nivån.

– Det är mitt största mål, att få så mycket speltid som möjligt och göra det bra.

En som imponerats stort av Lisas inledande matcher är klubbens ordförande Krister Ruth.

– Hon har i mina ögon varit briljant och varit en person som har lyft spelet och kommit in med mycket energi. Att sätta tre mål i första matchen, det är galet, konstaterar Krister.

10 000 kronor till sommar- och vinterakademin
Lisa Björks Hejapris på 10 000 kronor kommer klubben använda till att utveckla sommar- och vinterakademin för barn och ungdomar, som de bedrivit i decennier.

– Vi gör väldigt mycket runt omkring dem. Bland annat håller vi på med kostträning, fotbollspsykologi och mental träning. Vi låter våra A-lagsstjärnor komma in och berätta om sin resa för att visa på vilka förebilder de är. Det är väldigt hög nivå på våra akademier och vi får deltagare från hela Västerbotten.

Intresset för akademierna är väldigt stort med omkring 250 deltagare. En som tidigare har varit med är pristagaren själv, Lisa Björk.

– Jag har faktiskt haft en del från laget som varit ledare för mig i akademierna, så det är roligt, berättar Lisa.

160 000 kronor till CSR-projekt
Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor, från gräsrot till elit, och huvudsponsor till klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Sara Pettersson, sponsringsprojektledare på Svenska Spel, blir glad när hon hör om projekten som nu får viktiga medel.

– Vi vill vara med och bygga svensk damfotboll på lång sikt, och genom Hejapriset till Månadens Spelare bidrar vi under säsongen med totalt 160 000 kronor till det enormt viktiga CSR-arbete som bedrivs runt om i landets damelitfotbollsföreningar. Umeås akademier är projekt som sätter rörelse och glädjen till fotboll i centrum, och det är så vi lägger grunden till svensk idrotts utveckling.

Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan är Kristianstads DFF:s Sveindis Jane Jónsdóttir, som efter två mål på de två inledande matcherna fick juryns röster. Hejapriset på 10 000 kronor kommer klubben använda till det nystartade projektet After School som erbjuder unga tjejer fotbollsträning i direkt anslutning till skoldagens slut.

Se längre intervjuer med Lisa Björk och Krister Ruth samt Kristianstads DFF:s klubbchef Albert Sigurdsson i Svenska Spels Heja-studio på Svenska Spels Youtubekanal.