Tabby Tindell Månadens Spelare i Elitettan – IFK Kalmar får 10 000 kronor till integrationsprojekt

IFK Kalmars Tabby Tindell har av juryn blivit utsedd till Månadens Spelare i Elitettan. Hon tilldelas Hejapriset av fotbollens huvudsponsor Svenska Spel på 10 000 kronor, pengar som går till klubbens integrationsprojekt där de låter unga flickor i Norrliden lära sig spela fotboll.

Tabby Tindell stod för en mycket imponerande insats när IFK Kalmar vann hemmamötet mot Brommapojkarna med 4–0. Nyckelspelaren stod för ett hattrick vilket gav eko i fotbolls-Sverige. Juryn, bestående av seriens lagkaptener samt representanter från media och partners, har nu röstat fram Tabby till Månadens Spelare i maj.

– Det är fantastiskt! Det är väldigt glädjande att se hur hårt arbete belönar sig, säger Tabby som minns tillbaka på en match där hela laget stod för en mycket bra insats.

– Det blir lätt när man har tjejer runt omkring sig som gör samma sak och har samma energi. Det gör det mycket enklare för en själv när de andra spelar riktigt bra också. Jag minns att laget spelade väldigt bra och det gav mig energi.

Hade inga spelare med utländsk bakgrund
Tabby Tindell tilldelas Hejapriset av Svenska Spel, 10 000 kronor som ska gå till klubbens CSR-arbete. Tack vare Tabbys vinst får IFK Kalmar nu viktiga medel till sin satsning på att introducera fotboll för unga tjejer i Norrliden utanför Kalmar, ett socioekonomiskt utsatt område där föreningen bedrivit verksamhet sedan tre år tillbaka.

2018 gick klubben igenom sitt medlemsregister för att se hur väl det speglade samhället i stort. Ganska snart konstaterades att ingen av klubbens omkring 400 flickspelare hade utländsk bakgrund. Tillsammans med Smålandsidrotten startades då ett projekt för att locka tjejer med utländsk bakgrund till fotbollen.

– Varje söndag åker vi ut till Norrliden, tar med oss några av A-lagstjejerna och spelar enkel spontanfotboll, bara på skoj. Vi brukar börja med det på våren och sedan slussas tjejerna in i föreningens ordinarie lag våren efter, berättar Stefan Einarsson, kanslichef.

– Det har varit ett väldigt framgångsrikt koncept, vi brukar slussa in mellan 10 och 15 tjejer varje år i våra ordinarie lag. Samtidigt medför det stora utmaningar också, men det är ett jätteroligt arbete.

Projektet, som leds av Gulistan Ucar, lockar varje vecka mellan 20 och 25 tjejer och har också blivit prisat tidigare.

– Gulistan Ucar fick Guldhanden av Sverige United för det här arbetet, berättar Stefan.

– Vi vill vara en del av samhället, det är viktigt, och det är viktigt att tjejer får spela fotboll oavsett bakgrund. Vi vill göra en samhällsinsats här.

Idrott för alla
För Svenska Spel, Sveriges största idrottssponsor från gräsrot till elit, är det viktigt att bidra till en idrott för alla, säger Sara Pettersson, ansvarig för Svenska Spels samarbete med Elitfotboll Dam och klubbarna i Elitettan och OBOS Damallsvenskan.

– Oavsett vem man är eller var man kommer ifrån ska man få möjlighet att idrotta, därför är den här typen av initiativ väldigt viktiga. För oss är det glädjande att vi genom Hejapriset till Månadens Spelare kan vara med och bidra med viktiga medel för att fler tjejer ska få möjlighet att upptäcka glädjen i att spela fotboll, säger hon.

Se längre intervjuer med Tabby Tindell och Stefan Einarsson i Svenska Spels Heja-studio. Hela programmet finns att se på Svenska Spels Youtubekanal.

Månadens Spelare utses gemensamt av Svenska Spel och Elitfotboll Dam. I OBOS Damallsvenskan är Hammarbys Madelen Janogy Månadens Spelare i maj.

Tidigare vinnare säsongen 2021

Elitettan
Maj: Tabby Tindell, IFK Kalmar – Integrationsprojekt
April: Lisa Björk, Umeå IK – Sommar- och vinterakademin

OBOS Damallsvenskan
Maj: Madelen Janogy, Hammarby IF – Samhällsmatchen
April: Sveindis Jane Jónsdóttir, Kristianstads DFF – After School