Patrik Hofbauer, vd och koncernchef Svenska Spel, och Håkan Sjöstrand, generalsekreterare Svenska Fotbollförbundet.

Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundet i gemensam debattartikel: Effektivisera kampen mot matchfixning

Rådet mot matchfixning, som inrättades den 1 januari 2019, fungerar inte som det var tänkt. Under Spelinspektionens ledning är det mer ett diskussionsforum än en insatsstyrka. ”Även om vissa positiva åtgärder vidtagits kan vi konstatera att snart två år senare befinner sig de kriminella alltjämt i förarsätet”, skriver Svenska Spels vd och koncernchef Patrik Hofbauer och Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Matchfixning har utvecklats till att bli det kanske största hotet mot idrotten. När illegala krafter genom hot och utpressning försöker påverka matchresultat med syfte att tjäna pengar, sjunker förtroendet för idrotten och hotar dess integritet.

I samband med att den nya spellagstiftningen infördes för snart två år sedan inrättades ett råd mot matchfixning, lett av Spelinspektionen och med representanter från polis- och åklagarväsendet, Regeringskansliet, idrottsrörelsen och spelbolag. Beskedet från politiskt håll var tydligt – matchfixningen skulle rökas ut.

Svenska Spel (som representerar branschorganisationen Sper) och Svenska Fotbollförbundet medverkar i rådet, men är inte nöjda med hur dess arbete bedrivs. Hofbauer och Sjöstrand skriver i dag i en gemensam debattartikel i Aftonbladet om hur arbetet mot matchfixning tappat både fokus och energi.

”Att leda matchfixningsrådet i kampen mot manipulation inom idrotten måste innebära fullt fokus på konkreta åtgärder för att uppnå målen, att ha kontroll på den svenska spelmarknaden och skapa ett minfält för dem som försöker korrumpera den. Eftersom Spelinspektionen inte tolkar sitt uppdrag på detta sätt fungerar rådet mer som ett diskussionsforum än som en insatsstyrka. Det har till exempel aldrig utfärdats ett nationellt stopp för pågående vadhållning för något spelobjekt vid misstanke om matchfixning – trots att man har den rätten, och trots att det inte rått någon brist på misstänkta matcher.”

Med start klockan 08.30 i dag måndag 12 oktober, diskuteras frågan i ett webbinarium arrangerat av Svenska Spel. Utöver representanter från Svenska Spel och idrotten deltar också Vasiliki Tsouplaki, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och vice ordförande i kulturutskottet, samt Matts Anrén, tf chef för Polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Här kan du läsa Hofbauers och Sjöstrands debattartikel.

Här kan du se Svenska Spels webbinarium ”Hur stärker vi rådet mot matchfixning”