Svenska folket blir en del av den svenska OS-truppens flaggor

När svenska olympier firar OS-medaljer i sommar kommer de ha med sig hela Sverige i ryggen – både bildligt och bokstavligt talat. Under spelen kommer svenska supportrars ansikten att förgylla de flaggor som svenska olympier firar sina framgångar med. Det blir första gången som en OS-trupp låter befolkningen vara med i dess flagga.
– Det känns otroligt inspirerande att ha hela svenska folket med sig i vår OS-flagga, säger Armand Duplantis.

På grund av rådande Coronarestriktioner kommer OS-truppen att tävla – och fira – utan svenska supportrar på läktarna. Därför bjuds hela svenska folket nu in till att kunna visa sitt stöd för OS-truppen på ett annat sätt – nämligen via OS-flaggorna som olympierna tilldelas för användning under medaljfiranden.

Inför OS kommer vem som helst som är över 18 år att kunna skicka in en bild på sig själv och på så sätt bli en liten del av ett mosaikmönster med ansikten som subtilt sublimeras in i de flaggor som olympierna kommer att fira med.

– Det här ger extra mycket motivation! Jag vill inte jinxa något, men det vore så häftigt att få fira våra framgångar tillsammans med hela svenska folket i flaggan, säger längdhopparen Khaddi Sagnia.

Det är Sveriges Olympiska Kommitté som tillsammans med huvudpartnern Svenska Spel erbjuder denna möjlighet för att stötta den svenska OS-truppen. Via kampanjsajten svenskaosflaggan.se laddar man upp sin bild för att bli en del av olympiernas flaggor och därefter är det bara att hoppas på medaljregn i sommar.

– Att vinna OS har alltid varit det största, och givetvis vore det roligast att få göra det inför tusentals svenska supportrar på plats. Därför känns det väldigt kul att nu ändå ha med mig svenska folket genom flaggan, för deras stöd betyder mycket, säger världsrekordhållaren i stavhopp, Armand Duplantis.

– Jag håller helt med Mondo och Khaddi, det här sporrar en till tusen. Det känns väldigt kul att inkludera hela svenska folket till att bli en del av våra kommande OS-framgångar, säger simstjärnan Sarah Sjöström.

Det är första gången som SOK erbjuder denna möjlighet till supportrar:

– Det känns roligt och unikt att erbjuda våra olympier möjligheten att fira sina medaljer tillsammans med många härliga supportrar. För oss är det viktigt att inkludera svenska folket att bli en del av OS-truppen och framgångarna. Våra olympier kommer att bli stolta och peppade av tanken på glädjas tillsammans med alla som skickat in sin bild till flaggan, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges Olympiska Kommitté.


Om kampanjen

Alla som vill heja på de svenska olympierna är välkomna att skicka in en bild på sig själva. Det enda kravet är att personen är över 18 år. Insamlingen av bilder pågår fram till 1 juli. Därefter produceras flaggorna för att sedan delas ut till den svenska OS-truppen.

– Vi vet sedan tidigare att de svenska supportrarna är bäst i världen, så det känns väldigt kul att kunna erbjuda dem denna möjlighet när all internationell publik stoppas under OS. Innan vi håller tummarna för medaljregn under OS så håller vi först tummarna för att vi fyller dessa flaggor med tusentals ansikten. För oss är det väldigt viktigt att våra olympier bär hela den mångfald som representerar svenska folket på sina axlar, säger Joakim Mörnefält, kommunikationsdirektör på Svenska Spel.

De svenska olympierna kommer att få möjlighet att använda supporterflagga vid medaljfirande. De som redan valt att tacka ja är olympierna i Team Svenska Spel:

 • Armand ”Mondo” Duplantis, stavhopp
 • Sarah Sjöström, simning
 • Khaddi Sagnia, längdhopp
 • Angelica Bengtsson, stavhopp
 • Henrik Stenson, golf
 • Anna Nordqvist, golf
 • Max Salminen, segling
 • Petter Menning, kanot
 • Sofia Mattsson, brottning
 • Sara Algotsson Ostholt, fälttävlan
 • Anna Bernholm, judo
 • Bordtennislandslaget
 • Fotbollslandslaget
 • Handbollslandslagen