Stor satsning på e-cycling i Sverige inför det första officiella världsmästerskapet

Sverige är världsledande på e-cycling. Den 9 december samlas eliten för första gången i ett officiellt världsmästerskap där den svenska truppen tävlar under Svenska Cykelförbundet. Genom initiativet Tillsammans för fler i rörelse får Svenska Cykelförbundet nu medel för att utveckla e-cyclingen i Sverige.

E-cycling eller virtuell cykling, har vuxit under de senaste åren och Sverige är idag en av världens främsta nationer inom grenen. Genom att koppla upp sig mot en gemensam plattform kan deltagarna tävla mot och chatta med andra cyklister runt om i hela världen. Zwift är den ledande plattformen och anordnar flera event om dagen, dygnet runt, året runt. Till exempel cyklades Tour de France virtuellt tidigare i år, ett event som livesändes på Eurosport.

– Du kopplar ihop din cykel med en skärm, på så sätt kan du skapa känslan av att cykla i en brant backe i alperna eller på en vacker landsväg i södra Frankrike, utan att lämna din källare, säger Conny Björnehall, ordförande e-cycling på Svenska Cykelförbundet.

E-cycling blev en del av Svenska Cykelförbundet 2019 och under 2020 har det utvecklats till en egen gren.

– Internationella Cykelunionen UCI har anpassat sitt regelverk för e-cycling vilket möjliggör för oss att ta in det som en officiell gren. Vi tror och hoppas att e-cyclingen kommer kunna hjälpa oss att sänka tröskeln till sporten och få fler att testa på cykling, säger Conny Björnehall.

Tillsammans för fler i rörelse drivs gemensamt av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet med målet att skapa en idrottsrörelse där alla får plats, oavsett förutsättningar och ambitionsnivå. Nu skjuter initiativet till extra medel för att Svenska Cykelförbundet ska kunna utveckla e-cyclingen ytterligare och därmed även sänka tröskeln till rörelse.

– Vi är jätteglada över att vara med på den här resan. E-cycling är ett väldigt fint exempel på hur Svenska Cykelförbundet arbetar för att utmana synen på traditionell träning och tävling. Det är också roligt att se hur gränserna mellan e-sport och mer traditionell idrott håller på att suddas ut, säger Linn Rydstedt, projektledare för Tillsammans för fler i rörelse på Svenska Spel.

– Tillsammans för fler i rörelse är en viktig samarbetspartner och möjliggörare. De extra medlen gör att vi kan lägga in en extra växel i förberedelserna inför det stundande världsmästerskapet och under 2021 planerar vi för gemensamma aktiviteter under både SM och Swe Cup, säger Conny Björnehall.

Årets världsmästerskap (UCI Cycling Esports World Championship) kommer äga rum den 9 december. Från Sverige kommer sex cyklister att delta, Samuel Brännlund, Olof Åström, Johan Norén, Cecilia Hansen, Marlene Bjärehed och Emma Belforth.