Kajsa Kalméus, mottagare av 2019 års Lars-Gunnar Björklund-stipendium.

Stipendierapport – finns det förutsättningar för en svensk motsvarighet till The Players Tribune?

Svenska Spel och Svenska Sportjournalistförbundet delar sedan många år ut ett gemensamt stipendium uppkallat efter den legendariske sportjournalisten Lars-Gunnar Björklund. 2019 var frilansjournalisten Kajsa Kalméus en av två mottagare av stipendiet och tilldelades då 30 000 kronor för att undersöka om det finns förutsättningar för att i Sverige skapa en motsvarighet till ”Tha Players Tribune”.

– Jag hoppas att detta stipendium ska kunna hjälpa mig att hitta inspiration och nycklar hos den spännande journalistiken hos The Players Tribune, och på sikt kunna använda mina lärdomar för att bidra till den svenska sportjournalistikens utveckling. Det känns enormt ärofyllt att få den här möjligheten, sade Kajsa i samband med stipendieutdelningen.

Men arbetet gick inte riktigt som hon tänkt sig och det var svårt att få möjlighet att intervjua personer i ledande ställning på företaget. Efter att istället ha pratat med bland annat en professor i journalistik vid The State University of New York Oswego samt en av de många aktiva idrottare som fått sin historia publicerad av The Players Tribune, kunde Kajsa till slut ändå konstatera att konceptet också skulle kunna fungera i Sverige.

Läs hennes stipendierapport här.

På Idrottsgalan den 27 januari tillkännages 2020-års stipendiater.

Övriga stipendierapporter från 2019 års sportjournaliststipendiater.

Rebecca Candevi, Östgöta Correspondenten – damfotbollens utveckling hos storklubbar utomlands i jämförelse med Sverige

Lisa Skeppstedt, Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan – Stipendiereportage om idrottens roll i efterdyningarna av kriget i Vukovar

Karl Sundström, Västerbottenskurriren/Folkbladet – Stipendierapport om indiska idrottskvinnor efter MeToo

Jacob Sjölin, Länstidningen Södertälje/Mittmedia – Stipendiereportage om The Athletics resa från lokal sportsajt till internationell medieaktör