Patrik Hofbauer

Skuggspel hotar finansieringen av allmännyttig verksamhet

När den nya spellagen infördes, så klargjorde regeringen att lotterimarknaden skulle förbehållas staten och lotterier för allmännyttiga ändamål. Avsikten var att skydda finansieringen av civilsamhället, som i många fall har lotterier som en viktig intäktskälla. Detta skydd riskerar att snabbt urholkas på grund av fenomenet skuggspel: vadhållning på utfallet i ett annat spelbolags lotteri. En ny rapport uppskattar att skuggspelbolagen har cirka 35 procent av den globala lotterimarknaden online.

Svenska Spel och andra lotterier för allmännyttiga ändamål har under många år genererat ett stort överskott till det svenska samhället. Bolagen som erbjuder ”sekundära lotterier” så kallade skuggspelsbolag saknar licens för lotterier och genomför inga egna dragningar. Istället utnyttjar de öppningar i spellagen och med en svensk licens för vadhållning rundar de lagstiftarens intentioner.

Vadhållning på lotteri är att spela på utfallet i en officiell lottodragning. På detta sätt kan skuggspelsbolag erbjuda svenska konsumenter spel på lotterier som Powerball och Euromillions – men även på norska eller finska Lotto.

– Skuggspelsbolagen tar marknadsandelar från just den del av spelmarknaden som den nya spellagen skulle freda. Om utvecklingen fortsätter kan finansieringen av idrottsföreningar och välgörenhetsorganisationer påverkas negativt. Kort sagt drabbas alla ideella verksamheter som får en del av sina intäkter från allmännyttiga lotterier, säger Patrik Hofbauer, vd och koncernchef Svenska Spel.

I en rapport från analysföretaget H2 Gambling Capital, som finansierats av Svenska Spel, uppskattas att skuggspelen redan nu står för cirka 35 procent av den globala lotterimarknaden online. Skuggspelsbolagens bruttospelintäkter beräknades till 1,25–1,5 miljarder euro 2019. Enligt rapporten ökar intäkterna med mellan 10 och 20 procent per år, en ökning som innebär mindre pengar till samhället och till lotterier som stöttar ideella verksamheter.

– Om inte lagstiftaren agerar kan det gå snabbt utför. I Danmark såg man tidigt denna risk. Där tillåts inte vadhållning på lotterier för spelbolag som söker en dansk vadhållningslicens. Vi bör införa samma förbud för vadhållning på lotterier i Sverige. Det är både rätt och rimligt, säger Patrik Hofbauer.

Klockan 08.30 den 8 juni genomför Svenska Spel ett livesänt webbinarium om skuggspel. Under webbinariet kommer rapporten från H2 Gambling Capital att presenteras. Därefter följer en paneldiskussion med Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet, Anna Romboli, affärsområdeschef på Svenska Spel Tur, Jan Erlandsson, senior rådgivare på Miljonlotteriet och Sofia Modigh, utvecklingschef på IOGT-NTO. Följ webbinariet här: youtu.be/I2eQqLjE1FM