Schough Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan – skänker Hejapris till Football for life

FC Rosengårds Olivia Schough är Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan i juni. Nyförvärvet ligger trea i poängligan med sina sju mål och två assist på elva matcher. Hon tilldelas nu Hejapriset av Svenska Spel, 10 000 kronor som går till Football for life – klubbens satsning i Sydafrika på att med fotboll som verktyg stärka unga tjejers självkänsla och självförtroende.

Svenska Spel och Elitfotboll Dam utser varje månad under säsongen Månadens Spelare i Elitettan och OBOS Damallsvenskan. Juryn, bestående av representanter från media och partners, har utsett Olivia Schough, som gör sin första säsong i den vita Rosengårdströjan, till Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan i juni.

– Jag är verkligen inte van vid att bli uppmärksammad på det här viset. Det var stort förra året och det är fortfarande stort, och jag är jätteglad att jag kan hålla uppe den här nivån så att man kan få sådana här fina priser. Fantastiskt att kunna skänka en slant till välgörenhet också, säger Olivia.

Olivia Schough fick kämpa ordentligt under försäsongen för att komma till den form hon visste att hon hade i sig. Hon menar att det tar lite tid att komma in i ett nytt lag och faktumet att de hade tufft motstånd i Champions League gjorde att hon ändå försökte dämpa sina egna förväntningar något.

– Jag försökte lugna mig själv och tänka att formen kommer, formen kommer, och den kom väldigt lägligt till premiären i OBOS Damallsvenskan. Sedan dess har det flutit på förvånansvärt bra, så jag är nöjd, säger hon.

Klubb på högre nivå
På elva matcher har Olivia skrapat ihop nio poäng och ligger trea i poängligan. Det går att jämföra med 12 poäng på 21 matcher i fjol.

– Jag har tagit kliv de senaste åren och nu har jag kommit till en klubb som är på en nivå högre. Det gör att jag utvecklas varje dag i träningar och matcher och har spelare runtomkring mig som gör mig bättre, menar Olivia.

Mot Vittsjö, en match som FC Rosengård vann med 3–1, gjorde Olivia två mål varav det ena mycket väl kan vara en kandidat till årets mål i OBOS Damallsvenskan. ”Jösses, vilken balja!” utbrast kommentatorn när Olivia drog in ett skott med högern rakt upp i bortre krysset.

– Jag gillar att komma från vänsterkanten och driva in. Det är många som blivit duktiga på att läsa att jag gärna vill det, och Vittsjö var också duktiga på det, så då kände jag att jag får finta ett skott först för att få bort henne. Och det funkade den här gången, minns Olivia.

Pengar till Football for life
Olivia Schough tilldelas Hejapriset av Svenska Spel, 10 000 kronor som klubben valt ska gå till Football for life, den verksamhet som FC Rosengård bedriver i Sydafrika och där de med fotboll som verktyg vill stärka unga tjejers självkänsla och självförtroende. Verksamheten drogs igång 2008 men har utvecklats kontinuerligt sedan dess.

– För fem, sex år sedan öppnade vi vårt fantastiska damfotbollscenter. Nu har vi ett hem där vi kan jobba ifrån och där vi bedriver vår huvudsakliga verksamhet. Nu jobbar vi för att stärka upp verksamheten ute i distriktet, berättar Anna Nyman, verksamhetsansvarig på plats.

Mycket av det arbete som bedrivs nu handlar om att försöka få andra instanser att ta ett större ansvar för att tjejer också ska få vara med på planen.

– Utöver det är det den dagliga verksamheten där vi bedriver fotboll för tjejer. Vi har en akademiverksamhet, vi har lägerverksamhet och kursverksamhet.

– Vi kan se att många av tjejerna som varit i programmet också är kvar och tar sig an ledarskapsuppgifter, så det är en väldigt positiv effekt, säger Anna och berättar att det vid den senaste distriktsfinalen för herrar var tre kvinnliga domare.

– Där ser man att det verkligen gör skillnad och att de verkligen kommer in i idrottsfamiljen och blir accepterade.

Uppskattar klubbens satsning
Olivia Schough uppskattar att FC Rosengård satsar så mycket på projekt som Football for life.

– Det är fantastiskt att komma till en klubb som bryr sig om andra människor på riktigt, säger Olivia Schough.

Svenska Spel, huvudsponsor till Elitfotboll Dam och klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan, är Sveriges största idrottssponsor och jobbar hårt för en idrott som är för alla.

– I Sverige har vi kommit långt om man jämför med länder som Sydafrika. Därför är projekt som Football for life väldigt viktiga för att sprida idrottsglädjen till fler. Jag är stolt över att vi genom Hejapriset kan bidra med viktiga medel till en verksamhet som verkligen gör skillnad, säger Sara Pettersson, avtalsansvarig projektledare för Svenska Spels samarbete med Elitfotboll Dam.

Olivia Schough och Anna Nyman gästar det senaste avsnittet av Svenska Spela Heja-studio. I programmet, som går att se på Svenska Spels Youtubekanal, intervjuas också Henna-Riikka Honkanen, Umeå IK, som är Månadens Spelare i Elitettan.

Vinnare Månadens Spelare säsongen 2021

Elitettan
Juni: Henna-Riikka Honkanen, Umeå IK – UIK 360
Maj: Tabby Tindell, IFK Kalmar – Integrationsprojekt
April: Lisa Björk, Umeå IK – Sommar- och vinterakademin

OBOS Damallsvenskan
Juni: Olivia Schough, FC Rosengård – Football for life
Maj: Madelen Janogy, Hammarby IF – Samhällsmatchen
April: Sveindis Jane Jónsdóttir, Kristianstads DFF – After School