Rekordstort intresse för Elitidrottsstipendiet

Med knappt en månad kvar till sista ansökningsdag kan det redan konstateras att intresset för att få Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium är rekordstort.
– Vi brukar ha ganska precis 400 sökande, det har vi haft i ganska många år. Men redan nu har vi närmare 600 ansökningar, och då återstår knappt en månad, säger Liselotte Ohlson som jobbar med elitidrottsstöd på Riksidrottsförbundet.

I över 40 år har Svenska Spel och Riksidrottsförbundet delat ut ett Elitidrottsstipendium till idrottare som kombinerar en elitidrottskarriär med studier på minst halvfart. Genom åren har flera av landets största idrottare mottagit stipendiet.

– Svenska Spel är idrottens största supporter, från bredd till elit, och där vill vi kunna erbjuda aktiva möjligheten att kunna kombinera både elitidrott och studier, säger Linn Rydstedt, sponsringsprojektledare på Svenska Spel.

– Sedan vet vi också att en elitidrottskarriär tar slut någon gång och då vill vi vara med och bidra till att en civil karriär ska kunna vara möjlig efter en elitidrottskarriär, fortsätter hon.

50 000 kronor och resursstöd
Att kombinera en elitidrottsatsning med studier kräver stort engagemang och en stor vilja. För Svenska Spel är det därför viktigt att kunna göra vardagen lite enklare för några av landets idrottsstjärnor, förklarar Linn Rydstedt.

– Vi vet att pengar går till träning och läger och den typen av verksamhet. På så sätt är det här jätteviktiga medel.

Stipendiet är på 50 000 kronor och tilldelas varje år omkring 50 aktiva från olika idrotter. Förutom pengarna erbjuds stipendiaterna också ett resursstöd från Riksidrottsförbundet som är utformat efter idrottarnas egna behov.

– Det vi kan erbjuda är stöd inom idrottsfysiologi, nutrition, psykologi och idrottsmedicin. Och det kan vara allt från rådgivning, mätning, träning, testning och i vissa fall även lite utbildning, berättar Liselotte Ohlson, avdelningschef Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet.

”Benhård konkurrens”
Årets ansökningsperiod avslutas den 2 maj och redan nu kan det konstateras att intresset är rekordstort.

– Vi brukar ha ganska precis 400 sökande, det har vi haft i ganska många år. Men redan nu har vi närmare 600 ansökningar, och då återstår knappt en månad, berättar Liselotte Ohlson.

Vad det rekordstora intresset beror på tror hon är en kombination av flera saker. Dels är det fler elitidrottare som studerar, dels en effekt av pandemin.

– Fler pluggar, för det finns inga jobb att få. Fler pluggar för att det är mindre träning, tävling och läger. Fler pluggar också för att försörja sig, för sponsorer har det också väldigt svårt och många föreningar och förbund har det kanske också väldigt tufft. Då är studier och CSN räddningen för många.

– Det är benhård konkurrens och vi kan konstatera att man måste vara idrottare på landslagsnivå för att kunna få stipendiet.

Se längre intervjuer med Linn Rydstedt och Liselotte Ohlson i det senaste avsnittet av Svenska Spels Heja-studio. Avsnittet finns att se på Svenska Spels Youtube-kanal. Där kommer också tre av förra årets stipendiater intervjuas, avsnitt som kommer släppas under april.