Johan Claesson,Integrity Officer på Svenska Fotbollförbundet, och den som håller i matchfixningsutbildningarna. Foto: Claes Brauer

Nu vet de damallsvenska spelarna i Skåne mer om matchfixning

Matchfixning är ett av de största hoten mot idrotten. Under våren och sommaren har spelare och ledare i OBOS Damallsvenskan och Elitettan utbildats för att få mer kunskap om problemet och kunna stå upp mot de illegala krafter som genom hot och mutor vill påverka resultat för att på så sätt tjäna pengar. I veckan har två skånska damallsvenska klubbar, Kristianstads DFF och Vittsjö GIK, fått besök av utbildaren Johan Claesson, Integrity Officer på Svenska Fotbollförbundet.

Intresset för damfotboll har ökat kraftigt de senaste åren, något som är väldigt positivt för spelarnas och klubbarnas möjlighet till utveckling. Men med ett ökat intresse kommer också en potentiell hotbild från personer som vill påverka matchresultat för att på så sätt kunna tjäna pengar, så kallad matchfixning. Därför har Svenska Spel, huvudsponsor till Svenska Fotbollförbundet och till klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan, initierat en utbildningsturné hos damelitklubbarna för att spelare och ledare ska få större kännedom om problemet med matchfixning.

– Vi på Svenska Spel arbetar väldigt hårt för att motverka matchfixning. Det är inte bara ett hot mot idrotten, kraftfulla åtgärder mot matchfixning ligger även i konsumenternas, spelbranschens och hela samhällets intresse. Därför är det för oss väldigt viktigt att idrottare och ledare på alla nivåer får kunskaper för att kunna stå upp mot matchfixarna och det är därför vi har den här typen av satsningar i våra samarbetsavtal med Sveriges idrottsorganisationer, säger Nicklas Biverståhl, Sponsringschef på Svenska Spel.

Problemet med matchfixning har under den gångna våren varit väldigt uppmärksammat i Sverige, men främst har det handlat om misstankar inom herrfotbollen. Damfotbollen har hittills varit förskonad, berättar Johan Claesson, som dagligen arbetar med de här frågorna på Svenska Fotbollförbundet och är den som håller i utbildningarna.

Men det är inte bara intresset hos svenska folket som har ökat kraftigt, också antalet spelbolag som erbjuder spel på OBOS Damallsvenskan har ökat med 81 procent sedan 2015 och var förra året hela 272 stycken.

– Och därmed har också risken för matchfixning blivit större, säger Johan Claesson.

”Vi måste vara uppmärksamma”
Under den gångna veckan har han besökt två skånska damallsvenska klubbar, Kristianstads DFF och Vittsjö GIK. Spelare och ledare har där varit väldigt nöjda med utbildningen.

– Jag tyckte den var väldigt bra. Johan Claesson är duktig på att fånga ens intresse på så kort tid. Utbildningen kändes informativ och tydlig och jag tror att man får en förståelse för att det här kan hända på damsidan och att vi måste vara uppmärksamma på ett helt annat sätt än tidigare, säger Mia Carlsson, back i Kristianstads DFF.

Hon får medhåll av Vittsjös mittfältare Johanna Andersson.

– Det är jättebra att vi fick den här informationen! Man kan ju bli indragen i det och man ska aldrig tro att det inte kan ske.

För Mia Carlsson var det inte första gången som hon fick information om matchfixning. Hon har gått en utbildning tidigare och också fått information i landslagssammanhang, men menar att det alltid är bra med en påminnelse.

– Det är som Johan säger, att det inte känns som att det här finns i vår verklighet. Men han tryckte på att det faktiskt finns risker med att det kan dyka upp fall också inom damfotbollen.

”Det kan vara någon i ens närhet”
Under utbildningen gick Johan Claesson igenom vad matchfixning är, vilka som ligger bakom det, hur man ska gå tillväga om man kommer i kontakt med det och vilka regler det är som gäller. Något som både Mia Carlsson och Johanna Andersson fastnade för var att personer i ens närhet kan ha ont uppsåt med frågor om startuppställningar etcetera.

– Man ska vara väldigt uppmärksam, det kan ju vara någon i ens närhet som slänger ut en fråga som man måste ha lite koll på, säger Johanna Andersson.

Också det ökade spelet på damfotboll överraskade både Johanna och Mia. Mia Carlsson menar att det bästa med utbildningen var just insikten att damfotbollen måste följa med i utvecklingen och inse vilken värld den lever i.

– Johan berättade om hur mycket betting som sker på damfotboll, och hur mycket damfotbollen har växt. Men det är inte bara positivt, det bidrar också till att folk som inte vill sportens bästa får nya möjligheter, och det gäller att vara vaksam på det.

”Säg nej!”
Men vad ska man då göra om man kommer i kontakt med misstänkt matchfixning? Johan Claesson har ett mycket tydligt svar:

– Säga nej på en gång samt kontakta lämplig person som man har förtroende för inom sin förening eller komma direkt till oss på SvFF.

Foto: Claes Brauer