KDFF-stjärnan Therese Sessy Åsland Månadens spelare – skänker 10 000 kronor till spontanidrottsprojekt

Efter att ha varit en klart bidragande orsak till Kristianstads DFF:s två segrar under september har Therese Sessy Åsland blivit framröstad till Månadens spelare i OBOS Damallsvenskan i september. 25-åringen, som själv stått för två mål och en assist under månaden, tilldelas 10 000 kronor av fotbollens huvudsponsor Svenska Spel att skänka till klubbens samhällsprojekt Kids in motion.

Therese Sessy Åsland har tagit Kristianstads DFF med storm under säsongen. Den norska landslagsmittfältaren kom till Skåneklubben inför årets säsong och imponerade direkt på tränaren Elisabet Gunnarsdóttir.

– Jag tycker att Sessy är en unik spelare, hon har väldigt unika egenskaper. Man kan säga att hon har lite av en x-faktor som kanske inte så många har, att hon kan göra oväntade saker och har en annorlunda spelstil jämfört med andra, säger Gunnarsdóttir som minns att hon såg potentialen redan första gången hon såg Sessy spela i det norska U23-landslaget.

– Då såg jag en spelare med fantastiskt tillslag, temperament och spelförståelse. Det stack verkligen ut, men samtidigt är hon en väldigt rå spelare som man kan forma och utveckla mycket.

Fick kämpa under våren
Men det tog ett tag innan Sessy fick ut den potential som hon besitter. Under våren, med den längsta försäsong som spelarna i OBOS Damallsvenskan någonsin upplevt, hade den norska nykomlingen svårt att anpassa sig till lagets sätt att spela. Elisabet Gunnarsdóttir berättar att de fick kämpa mycket för att få allt att stämma, men ju längre tiden gick, desto bättre blev också Sessy. Och under sommaren och hösten har hon utvecklats till en nyckelspelare på innermittfältet.

– Det som jag tycker har varit en faktor till att hon varit bra för oss, och som jag tror bidrar till att hon blivit Månadens spelare, är att hon får spela en ganska fri roll. Hon har spelat centralt på mittfältet under september och får verkligen göra de oväntade grejerna. När hon kommer över mittlinjen och in på sista tredjedelen av planen är det kreativitet som gäller. Då kan hon ta oväntade skott och göra de matchavgörande passningarna. Det kan hon göra hos oss, och det får hon göra hos oss, säger Elisabet Gunnarsdóttir.

Sessy själv håller med och tror att det är nyckeln till framgången.

– Jag har fått lov att vara Sessy, alltså den spelare som jag är. Jag har kommit till en klubb som gjort att jag kan vara mig själv, och jag har en tränare som tror på mig och som hela tiden hjälper mig att bli bättre, säger hon fortsätter:

– Jag är en spelare med mycket engagemang, mycket känsla. Jag lever för fotboll och att vinna matcher är det viktigaste i livet. Det handlar om att klubben och tjejerna i laget gillar att jag är den jag är, och då spelar jag bra. Jag har gjort många assist. Jag kan skapa målchanser, men också göra misstag som bidrar till att vi får mål emot oss. Men det accepteras i laget.

Elisabet Gunnarsdóttir utvecklar Sessys resonemang.

– Hon gör ju saker som kan bidra till att vi blir straffade. Sedan tror jag att om man kan slipa lite på hennes egenskaper så kan man få en fantastisk spelare och resultat av det hela. Och det är det vi sett nu, hon spelar verkligen för laget och börjar välja sina moment lite bättre, när hon ska ta de avgörande besluten, när hon ska skjuta på mål och så vidare. Det tar tid att anpassa sig i ett lag, men de senaste månaderna har det gått väldigt bra.

”Tredjeplatsen ska vi ha”
Totalt har det hittills blivit fem mål och lika många assist. Sessy har således bidragit stort till att Kristianstad efter 17 spelade matcher ligger på tredje plats, sju poäng efter tvåan FC Rosengård. Och det är där som laget också ska ligga, menar Sessy.

– Tredjeplatsen ska vi ha och vi jobbar alla hårt för att behålla den också när säsongen är slut.

– Jag tror att Rosengård och Göteborg blir för starka, men serien är jämn och de gör också misstag. Vi ska hålla oss kvar där vi är och också ha motivation och tro på att kunna kika uppåt.

Pengar till spontanidrottsprojekt
Det är seriens alla lagkaptener som tillsammans med representanter från media och partners röstar fram Månadens spelare. Vinnaren tilldelas 10 000 kronor av Svenska Spel, huvudsponsor till såväl klubbarna i OBOS Damallsvenskan som till Svenska Fotbollförbundet, att skänka till ett av klubbens samhällsprojekt. Therese Sessy Åsland har valt Kids in motion.

Kids in motion är ett spontanidrottsprojekt som Kristianstads DFF drivit i flera år. Syftet är att öka den fysiska aktiviteten och minska stillasittandet bland barn och unga i Kristianstad. På olika platser runt om i Kristianstad bjuds det in till spontanidrott vilket ger en plattform för barn och ungdomar att idrotta även om de inte är en del av någon förening.

– Vi i laget är med och håller i träningar för att få barn att tycka att det är kul med fotboll, och det är väldigt kul. Vi skapar en bra miljö för att visa glädjen med fotboll som jag tror är väldigt bra, berättar Sessy som också tror att det är viktigt att Kristianstads alla barn och ungdomar får profiler att se upp till.

– Barnen tycker att det är jättekul. Man ser hur de ser upp till oss spelare och hur de vill lära sig det vi kan. De kan se upp till oss som förebilder och kan också lära sig av oss. Vi finns inte bara på tv utan de kan också träffa oss och prata med oss. Vi kan visa vilka vi är, inte bara som fotbollsspelare utan också som människor.

”Vi når ut till väldigt många barn”
Också Elisabet Gunnarsdóttir brinner starkt för Kids in motion.

– Vi har ett nära samarbete med stora aktörer i stan, till exempel det kommunala bostadsbolaget ABK och Hyresgästföreningen, så vi når ut till väldigt många barn. Det är ofta barn utan koppling till föreningslivet som inte vet hur det funkar, många med utländsk bakgrund som vi kan få att öppna ögonen för föreningslivet. Det har också lett till projektet Still in motion, som riktar sig mot en äldre målgrupp, då vi märkte att det var många äldre som också kom till våra aktiviteter.
Nicklas Biverståhl är sponsringschef på Svenska Spel. När han får höra att Sessy skänker vinsten till Kids in motion blir han väldigt glad, då det är ett projekt som ligger helt i linje med Svenska Spels engagemang för att få fler barn och ungdomar i rörelse.

– Vi vet att stillasittandet är större än någonsin, och vi vet också vilka konsekvenser det kan få, både på kort och på lång sikt. Därför har vi på Svenska Spel sedan flera år ett stort engagemang, till exempel genom vårt och Riksidrottsförbundets gemensamma projekt Framåt för fler i rörelse, för att få fler att upptäcka glädjen med att röra på sig, och Kids in motion är ett projekt som verkligen ser till att barn och ungdomar får upptäcka idrott på ett lekfullt och roligt sätt. Det är därför väldigt glädjande att vi kan vara med och bidra till att utveckla verksamheten, säger han.

Läs mer om Månadens spelare i augusti – Ebere Orji, Linköping FC
Läs mer om Månadens spelare i september – Mimmi Larsson, FC Rosengård