Juryn enig – Linköpings skyttedrottning Månadens spelare i juli

Linköping FC:s Ebere Orji är månadens spelare i OBOS Damallsvenskan i juli. Anfallaren, som hittills gjort fem mål och en assist, har blivit framröstad av en jury bestående av seriens lagkaptener samt representanter från media och seriens partners. Hon skänker prissumman på 10 000 kronor till klubbens CSR-projekt LFC Night som två gånger per år ger inbjudna ungdomsspelare möjlighet att tränas av Ebere och hennes lagkompisar.

OBOS Damallsvenskan kom sent omsider igång i slutet av juni och ett tajt spelschema gjorde att hela sex omgångar spelades under juli.

En spelare som stack ut under de första omgångarna var Linköping FC:s anfallsstjärna Ebere Orji som med fem mål och en assist i allra högsta grad bidragit till att Linköping är med och fajtas om topplaceringarna i tabellen. När det blev dags att
utse Månadens spelare, ett pris som delas ut av Elitfotboll Dams huvudsponsor Svenska Spel, var Ebere juryns favorit.

– Det kom som en chock för mig. Jag är glad att vinna priset och jag är väldigt glad för min egen och för lagets skull, säger
Ebere som menar att både hennes egen och lagets start på säsongen har varit bra.

– För mig är det ett privilegium att göra mål. Det är bra för mig och det är bra för LFC.

Tränaren såg en matchspelare
En som dock inte är förvånad över att Ebere Orji får utmärkelsen är hennes tränare Olof Unogård som redan tidigt på säsongen såg att Ebere skule kunna utvecklas till något riktigt bra.

– Hon kom in i februari från Umeå och sedan hann vi inte spela så mycket innan allt ställdes in, men vi märkte i de träningsmatcher vi ändå fick spela att hon höjde sig betänkligt. Vi förstod tidigt att hon är en matchspelare, för det var några snäpp till i jämförelse med träningarna. Och när vi började spela allsvenskan var det ytterligare några nivåer, så det var fantastiskt kul att se, säger Olof som passar på att hylla personen Ebere.

– Utanför planen är hon en fantastisk människa och en väldigt omtyckt lagkamrat. Hon är inte den som låter och pratar mest, men är klok och trygg och jobbar hårt för att hela tiden bli bättre och lära sig sättet vi spelar på. Det är verkligen kul att det gått så bra och jag unnar henne all framgång.

Ebere Orji har, precis som laget, höga mål. Hon vill vara med och kämpa om medaljerna och beskriver att hon själv tar det steg för steg under säsongen.

– Jag hoppas kunna göra det jag kan för att hjälpa laget att hamna i toppen av tabellen.

10 000 kronor till årets höjdpunkt
Vinnaren av utmärkelsen Månadens spelare i OBOS Damallsvenskan tilldelas 10 000 kronor av Svenska Spel att skänka till ett av klubbens CSR-projekt. Ebere Orji har valt projektet LFC Night.

Två kvällar per år tränas omkring 750 tjejer på Linköping Arena av spelarna i LFC samtidigt som lagens ledare får en inspirerande utbildning av Olof Unogård eller hans tränarkollegor. Projektet är en del av LFC:s fadder- och förebildsprojekt som resulterat i fler tjejlag och ökat antalet spelare i Linköping med över 30 procent sedan starten 2014.

– Det är en jättehärlig kväll vi har där vi bjuder in flicklag från hela Östergötland, berättar Olof Unogård och beskriver kvällarna som årets höjdpunkter.

– Arenan fylls till bredden av unga, härliga fotbollsspelare som liksom vi verkligen tycker att det här är årets höjdpunkt.

Nicklas Biverståhl är sponsringschef på Svenska Spel. Han är väldigt glad över att Ebere Orji valt att skänka pengar till ett så spännande och uppskattat projekt som LFC Night.

– Att som ung fotbollsspelande tjej få chansen att tränas av sina idoler måste vara en otrolig upplevelse och det ligger helt i linje med vad vi på Svenska Spel strävar efter. Spelar- och ledarutveckling redan i tidig ålder är jätteviktigt för att vi ska fortsätta att ha en stark liga och ett slagkraftigt landslag. Och vilka är då inte bättre att dela med sig av tips om hur man når toppen än de som redan är där? Det är det som gör ett projekt som LFC Night så spännande, säger han och gratulerar Ebere Orji till en fin säsongsstart och till en välförtjänt utmärkelse.