Fotbollsspelande tjejer i Sydafrika får ny kyl tack vare Månadens spelare Mimmi Larsson

FC Rosengårds Mimmi Larsson är månadens spelare i augusti i OBOS Damallsvenskan, det efter att ha bidragit stort till lagets målskörd och själv stått för åtta mål under månaden. Anfallaren, som också är uttagen i det landslag som ska återuppta EM-kvalet nästa vecka, tilldelas nu 10 000 kronor av Svenska Spel att skänka till FC Rosengårds CSR-projekt Football for Life.

FC Rosengård har under säsongen gjort hela 42 mål på 14 spelade matcher. Anfallsstjärnan Mimmi Larsson har själv stått för en fjärdedel av dessa och på ett tongivande sätt bidragit till att laget leder OBOS Damallsvenskan före Kopparbergs/Göteborg FC.

Och det var i augusti som allt släppte för 26-åringen från Torsby. Totalt blev det åtta mål på sex matcher, varav fem av dem kom i matchen mot Linköping som vanns med hela 7–1.

– Det hör inte till vardagen att göra så många mål i en match, men det är inget jag tänkt så mycket på, berättar Mimmi som passar på att hylla sina lagkamrater som hon menar har bidragit till hennes egen målsuccé.

– Det är klart att jag känt att jag är i bra form, och sen har jag otroligt skickliga lagkamrater som serverar bra bollar. På kvällen efter Linköpingsmatchen var det många som hörde av sig och då förstod man att det var lite utöver det vanliga att göra fem mål.

”Finns en annan vinnarmentalitet”
Mimmi Larsson kom till FC Rosengård från just Linköpings FC inför den här säsongen, och hon menar att den miljö som finns i Malmö har varit väldigt bra för hennes fotbollsutveckling.

– Det finns en annan slags vinnarmentalitet här, och en högre kravbild än vad jag varit van vid tidigare. Det är kul och det driver mig till att prestera bättre och vilja vinna matcher.

– Vi har ett fantastiskt bra lag, en bred trupp med många duktiga spelare. Det är tuff konkurrens och det gynnar oss så att vi presterar bra hela tiden.

Prestationerna under augusti har gjort att hon av en jury bestående av seriens alla lagkaptener samt representanter från media och partners, har blivit framröstad till Månadens spelare.

– Det är superkul och det är ett kvitto på att man har gjort det bra. Det är andra spelare som är med och väljer ut vinnaren, så det är jättekul!

10 000 kronor till fotbollsspelande tjejer i Sydafrika
Förutom äran tilldelas hon också 10 000 kronor av fotbollens huvudsponsor Svenska Spel att skänka till något av klubbens CSR-projekt. Mimmi har valt Football for Life.

– Football for Life är en verksamhet som FC Rosengård drivit i Sydafrika sedan 2008. Vi använder fotbollen som verktyg för att stärka unga tjejers självkänsla, självförtroende och ställning i samhället. Syftet är att använda fotbollen som ett verktyg för att skapa förändringar och vi vill att tjejerna ska förstå att det de tror är omöjligt faktiskt är möjligt, berättar Jenny Damgaard, klubbchef i FC Rosengård.

Projektet har bidragit till att det i dag bedrivs fotbollsverksamhet på 550 skolor i Sydafrika, men den senaste tiden har fokus mest legat på att bidra till en fungerande vardag för ungdomarna. FC Rosengård stöttar till exempel med mat, vatten och förnödenheter och de 10 000 kronor som Mimmi Larsson tilldelas kommer användas till att köpa ett nytt kylskåp och en ny frys, berättar Jenny Damgaard.

– Vi kommer nu kunna köpa in en ny kyl och en ny frys till vårt damfotbollscenter på en av våra centrala orter där vi normalt arrangerar läger och utbildningar, men som vi nu använder som en central för att fördela ut så mycket stöd som möjligt.

Var på plats i Sydafrika
Mimmi Larsson själv brinner mycket för Football for Life och var i vintras tillsammans med lagkamraterna på plats för att se verksamheten med egna ögon.

– Det var härligt att se hur kul tjejerna hade, de bara njöt av att spela fotboll och det kvittade vilka kläder eller skor de hade. Det är också något man måste påminna sig själv om, hur kul det här är och hur lyckligt lottad man är som har möjligheten att ha fotbollen som jobb. Jag hoppas och tror att vi inspirerade tjejerna att våga drömma och tro att de också kan jobba med detta i framtiden, säger hon.

Jenny Damgaard berättar att klubben, tack vare stöd från Malmö stad, kommer att starta upp en liknande verksamhet i Malmöstadsdelen Rosengård under hösten.

– Vi ser också i Sverige att allt färre tjejer är fysiskt aktiva, speciellt när de kommer upp i tonåren, så vi använder samma metodik här hemma.

Svenska Spels sponsringschef Nicklas Biverståhl är glad att bolaget kan vara med och bidra till att stärka unga sydafrikanska tjejers vardag, och han passar på att gratulera FC Rosengård till ett mycket framgångsrikt och viktigt projekt.

– Football for Life gör verkligen skillnad, och det känns otroligt roligt att vi på Svenska Spel kan vara med på ett hörn. FC Rosengård gör ett jättejobb med projektet och det ska bli väldigt spännande att se hur det också kan utvecklas här hemma i Sverige, säger han.

”Vi har satt oss i en bra sits”
Nu väntar en spännande avslutning på säsongen för FC Rosengård, som med 14 omgångar spelade ligger tre poäng före Kopparbergs/Göteborg FC. Mimmi Larsson menar att laget har givit sig själva en position som om de förvaltar den rätt ska ta dem hela vägen till ännu ett SM-guld.

– Det kommer bli en spännande höst. Vi har satt oss i en bra sits där vi vill vara, men vi måste vara ödmjuka och gå in för att vinna varje match. Då har vi goda förutsättningar för att nå våra mål, säger hon.