Filip Bystedts fina gest efter att ha blivit utsedd till Årets Rookie i SHL – skänker 50 000 till moderklubben Linköping HC

Filip Bystedt är Årets Rookie i SHL. Förutom äran innebär det också att Bystedt är mottagare av Hejapriset som delas ut av SHL och ligans huvudsponsor Svenska Spel. Prispengarna från Hejapriset väljer Bystedt nu att ge till Linköping Hockey Club. – LHC har betytt allt i princip, de är de som gjort mig till den spelare jag är. Alla coacher och alla runtomkring, utan dem hade jag inte varit där jag är just nu, säger Filip Bystedt.

Under tisdagskvällen prisades några av säsongens bästa insatser på den svenska isen. I en direktsänd gala anordnad av SHL, SDHL och HockeyAllsvenskan fick Bystedt ta emot utmärkelsen Årets Rookie. Bystedt har en mycket imponerande säsong bakom sig och med sina sju mål och 20 poäng på 45 matcher är Bystedt både mål- och poängbäst bland samtliga rookies i SHL.

– Det känns väldigt stort och jag blir väldigt stolt över att få vinna det här priset. Det är kul att folk har uppskattat det man gjort och priset betyder också att man har gjort något bra vilket såklart känns väldigt roligt, säger Filip Bystedt.

Som Årets Rookie är Linköpingsspelaren även mottagare av Hejapriset på 50 000 kronor från SHL och Svenska Spel, pengar som Bystedt får skänka till valfri ishockeyförening. Det står nu klart att Bystedt har valt sin moderklubb.

– Jag har alltid känt att just Linköping som klubb har brytt sig mycket om mig som person också vilket hjälpt mig i att bli den spelare jag idag är, säger Filip Bystedt.

Linköping HC är mycket stolta över sin Rookie.

– Det har varit fantastiskt kul att ha coachat Filip den här säsongen. Han är bevisligen en spelare med en jättehög potential. Ibland står man som tränare vid sidan av och bara njuter men också smått förvånas över vilka verktyg han faktiskt besitter. Det betyder såklart väldigt mycket för Filip att få det här priset men också för oss som klubb och stad, som får se en egenfostrad kille kamma hem priset Årets Rookie, säger LHC:s huvudtränare Klas Östman.

Mats Einarsson sponsringsansvarig på Svenska Spel, betonar vikten att ge tillbaka till idrotten.

– Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor, från ungdom till elit. Det känns självklart att vi möjliggör för några av våra främsta atleter att ge tillbaka till ishockeyn. Idrotten är en viktig samlingsplats för såväl unga som gamla och jag är övertygad om att Linköping HC kommer förvalta medlen på ett ypperligt sätt, säger Mats Einarsson.

Årets Rookie utses av ligans lagkaptener och huvudtränare samt utvalda journalister och experter.