Efter poängsuccén – Madelen Janogy framröstad till Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan

Med åtta poäng på lika många matcher har Hammarbys nyförvärv, landslagsspelaren Madelen Janogy, imponerat stort i inledningen av OBOS Damallsvenskan. Nu är hon framröstad till Månadens Spelare och tilldelas Hejapriset av Svenska Spel, 10 000 kronor som går till klubbens CSR-satsning Samhällsmatchen.

Madelen Janogy leder poängligan i OBOS Damallsvenskan efter fem mål och tre målgivande passningar. Anfallaren har imponerat på juryn som röstat fram henne till Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan i maj.

– Det känns ju fantastiskt kul. Det visar på att både jag och laget gör något bra, säger Madelen som menar att hon kommit till en klubb vars spelsätt passar henne väldigt bra.

– Jag har kommit till en klubb som verkligen satsar och som har fått till det. Det har varit väldigt enkelt att komma in i både laget och spelsättet, och jag tycker att det passar mig väldigt bra. Sedan är det ju väldigt enkelt att spela fotboll när det går bra och alla gör det de ska. Det känns som att hela laget har fått ett flyt.

10 000 kronor till Samhällsmatchen
Madelen Janogy tilldelas nu Hejapriset av fotbollens huvudsponsor Svenska Spel, 10 000 kronor som ska gå till klubbens CSR-arbete. Efter att i många år ha drivit olika samhällsengagemang i söderort valde Hammarby för tre år sedan att samla allt engagemang under ett och samma namn, Samhällsmatchen. Inom Samhällsmatchen driver de flera olika initiativ, allt från spontanfotboll på helger till arbetsmässor. Nu i sommar ska de till exempel arrangera utflykter för ungdomar i Stockholmsförorterna Skärholmen och Fisksätra, områden där de under lång tid byggt upp en relation till de boende.

– Vi har jobbat med de här frågorna i ganska många år vilket inneburit att vi skapat bra relationer med människorna som bor i de här områdena, och det är väl egentligen först då man kan få till en positiv förändring. Man morsar på varandra, man hejar på varandra, man tilltalar varandra vid namn och inget annat. Och tar man Skärholmen som område har vi verkat där i sju, åtta år. Med det sagt, Hammarby Fotboll är en stor aktör i södra Stockholm och vi vill bara fortsätta växa och det hoppas jag att vi kan göra, berättar Abel Abraham, CSR-ansvarig.

Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor, från gräsrot till elit, och vill att idrott ska vara för alla. Därför är det viktigt att genom Hejapriset till Månadens Spelare vara med och bidra till initiativ likt Samhällsmatchen.

– Idrotten har en unik position i samhället som en enande kraft och initiativ som Samhällsmatchen är fantastisk för att genom idrotten bidra till ett bättre samhälle. För oss är det därför väldigt glädjande att genom Hejapriset till Månadens Spelare kunna bidra med viktiga medel till en verksamhet som verkligen gör skillnad, säger Sara Pettersson, ansvarig för Svenska Spels samarbete med Elitfotboll Dam och klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan.

Både Madelen Janogy och Abel Abraham gästar Svenska Spels Heja-studio. Hela avsnittet finns att se på Svenska Spels Youtubekanal.

Månadens Spelare utses gemensamt av Svenska Spel och Elitfotboll Dam. I Elitettan är Tabby Tindell, IFK Kalmar, Månadens Spelare i maj.

Tidigare vinnare säsongen 2021

Elitettan
Maj: Tabby Tindell, IFK Kalmar – Integrationsprojekt
April: Lisa Björk, Umeå IK – Sommar- och vinterakademin

OBOS Damallsvenskan
Maj: Madelen Janogy, Hammarby IF – Samhällsmatchen
April: Sveindis Jane Jónsdóttir, Kristianstads DFF – After School