10 000 kronor till projekt som sätter barn i rörelse när Olivia Schough blir Månadens spelare

Djurgårdens anfallsstjärna Olivia Schough är framröstad till Månadens spelare i OBOS Damallsvenskan i oktober. Hon tilldelas nu 10 000 kronor av fotbollens huvudsponsor Svenska Spel som hon skänker till Djurgårdens projekt Uppsökande idrott, där de sätter Stockholms skolbarn i rörelse.

Olivia Schough har den senaste tiden varit i väldigt fin form, vilket visat sig i både klubblaget och landslaget. Det tror både hon själv och tränaren Pierre Fondin är en stark bidragande orsak till att juryn, bestående av ligans alla lagkaptener och representanter från media och partners, röstade fram henne till Månadens spelare i oktober.

– Jag är jätteglad och har väl känt mig i bra form hela åren, men framför allt nu på sista tiden. Jag har fått ett stort förtroende från tränarna och vågar göra mycket på plan. Resultaten har kanske inte gått vår väg helt och hållet, men det gör det extra kul att folk har sett mig, berättar Olivia som får medhåll från Pierre:

– Jag tror att de som röstar lägger in både klubb- och landslaget i värderingen, och hennes senaste matcher har varit riktigt bra. Hon är i en väldigt fin form och håller en hög kvalitet i 90 minuter. Det har hon gjort hela året för oss, men nu på slutet har det också blivit många poäng, och det är klart att hon utmärker sig då, menar han.

Tongivande i EM-kvalmatcherna
Och poäng har det blivit, både i Djurgården och i landslaget. De fina prestationerna ledde till att Olivia under EM-kvalmatcherna i mitten av oktober fick starta i landslaget för första gången sedan VM förra sommaren.

– Jag var extremt spelsugen och kände att det bara var att köra, säger Olivia och berättar att matchen mot Lettland passade henne perfekt.

– Jag kunde utmana och skapa mycket från min kant, och fick även göra ett efterlängtat landslagsmål.

Matchen vann Sverige med hela 7–0 och Olivia fick nytt förtroende i matchen från mot Island. Där blev det ännu ett mål i 2–0-segern och Olivia visade att hon minst sagt är en spelare att räkna med i landslaget framöver.

– Jag har tränat hårt för att ta mig tillbaka till landslaget, och att få kröna återkomsten med två mål på två startmatcher blev verkligen en belöning.

”Vi tror på oss själva”
Djurgården har haft en tuff säsong och kämpar för att hålla sig kvar i OBOS Damallsvenskan. Olivia Schough menar dock att det inte har känts så tungt som många kanske tror och att laget ändå har spelat bra.

– Vårt spel behöver kanske inte ändras, men vi behöver bli vassare i boxen och få in mål. Det har varit en av anledningarna till att vi är där vi är. Vi har en god känsla i truppen vilket vi haft hela året, och vi tror på oss själva. Vi vill så klart spela i OBOS Damallsvenskan också nästa år, speciellt nu när det kan bli många fantastiska derbyn mot både AIK och Hammarby, säger hon.

Pierre Fondin menar att Olivia hela tiden sprider en positiv energi runt omkring sig, och att det är en bidragande orsak till att känslan i truppen ändå varit så bra när resultaten har uteblivit.

– Som lagkapten har Olivia fått dra ett lite tyngre lass när resultaten inte riktigt gått vår väg. Hon har otroligt mycket energi och har ett sätt att föra över den till laget. Energin på träningarna är väldigt bra för att Olivia är som hon är, säger han.

Oliva själv känner igen sig i tränarens beskrivning.

– Ja, den delen har jag haft med mig naturligt under hela karriären, men extra mycket i år under kaptensrollen. Jag försöker få ihop laget så bra som möjligt och se alla, så det är bra att Pierre också tycker att det varit så, säger hon glatt.

”Fokus på de sista matcherna”
Olivia Schough har ett kontrakt som går ut efter säsongen och Pierre Fondin ser mer än gärna att Olivia har på sig Djurgårdströjan också nästa år. Men med tanke på den form hon visat upp under året har han all förståelse för att det finns andra klubbar som kan komma att rycka i henne. Olivia själv har dock inte börjat fundera på vad som händer nästa år.

– Jag har så extremt stort fokus på de sista matcherna nu och väljer att ta allt det där efter säsongen, men det är klart väldigt roligt att höra att Pierre ser mig som en viktig del i laget också nästa år, säger hon.

 18 000 barn – 44 procent tjejer
Som Månadens spelare tilldelas Olivia 10 000 kronor av fotbollens huvudsponsor Svenska Spel att skänka till något av klubbens samhällsprojekt. Hon har valt Uppsökande idrott, ett samlingsnamn för alla de initiativ där Djurgården sätter Stockholms skolbarn i rörelse.

– Det är fantastiska initiativ som pågått under några år och som satt över 18 000 barn i fysisk aktivitet. För mig är det dessutom extra glädjande att 44 procent av alla deltagare är tjejer, och det är en helt fantastisk siffra! Det här ger tjejerna möjlighet att ta plats och visa sig, berättar Olivia.

Uppsökande idrott, som Djurgården fotboll driver tillsammans med systersektionen Djurgården hockey, tar sin form på olika sätt. Till exempel har de skolidrottsföreningar på tio olika skolor där klubbarna finansierat en heltidsanställt på respektive skola som ser till att skolbarnen får extra fysisk aktivitet varje dag.

– Nästa år utökar vi med fem skolor, och då kommer vi alltså ha 15 skolor med 15 heltidsanställda ledare. Det här är alltså inte bara ett projekt som sätter barn i rörelse, det skapar jobb också, berättar Marcus Björling, kommunikationsansvarig på Djurgården fotboll, stolt.

En annan del inom Uppsökande idrott är Mini-Camper där fotboll introduceras till de yngsta barnen i förskoleklass upp till årskurs 3. Fokus ligger på att varje barn kan skapa sig en egen relation till fotbollen och upptäcka hur roligt det är att vara fysiskt aktiv.

– Vi har flera hundra barn runt om i Stockholm som varje dag aktiveras genom det här. Det är helt fantastiskt, konstaterar Marcus Björling.

Svenska Spel sätter fler i rörelse
Svenska Spel brinner för rörelse och driver tillsammans med Riksidrottsförbundet projektet Tillsammans för fler i rörelse. Att genom priset till Månadens spelare få chansen att bidra till Djurgårdens rörelsearbete är därför något som ligger helt i linje med företagets engagemang för folkhälsan.

– Genom Tillsammans för fler i rörelse har vi sedan 2017 satt över 200 000 personer i rörelse och vi vet hur viktigt det är att främja fysisk aktivitet, speciellt i dessa tider. Jag kan därför inte göra annat än att verkligen gratulera Djurgården till ett otroligt fint och viktigt initiativ med Uppsökande idrott, och det känns väldigt roligt att vi nu kan vara med och bidra med 10 000 kronor som jag är säker på kommer bidra till att ännu fler barn får upptäcka glädjen med fysisk aktivitet, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel.