Vi vill få elflyget till Gotland!

Seminarium elflyg

Initiativtagare, experter och åhörare vid seminariet den 18 november i Visby – den första aktiviteten i det nystartade nätverkets arbete för att få elflyg till Gotland.

Varje år görs tusentals flygresor mellan Gotland och fastlandet. Vi på Svenska Spel är en av de aktörer som använt flyget ofta, framför allt historiskt sett. Det har varit ett effektivt sätt att knyta ihop våra olika arbetsplatser och våra medarbetare.

Sedan kom pandemin och vårt resande minskade kraftigt, faktiskt hela 80 procent om vi jämför sträckan mellan Bromma och Visby från 2019 till 2021. I stället fick vi nya verktyg för att mötas och arbeta digitalt. Men vi ser fortfarande att vi är beroende av att kunna träffas vid väl valda tillfällen och det vill vi göra på ett sätt som har så låg miljö- och klimatpåverkan som möjligt.

En möjlig lösning för mer hållbara flygresor är elflyg. Därför frågade vi flygbranschen vad vi som stor arbetsgivare och framtida kund kan göra för att ta vårt ansvar och vara med och driva på utvecklingen för att snabbare få elflyg på marknaden. Svaret var att vi behöver visa att det finns en efterfrågan på mer hållbara resesätt så att elflygsaktörer vågar satsa.

Tillsammans med Region Gotland har vi nu därför startat ett nätverk som arbetar för att få elflyg till ön. Genom att kroka arm med andra arbetsgivare på Gotland sprider vi budskapet om den stora efterfrågan på hållbara resesätt som redan finns, att omställningen till elflyg behöver ske nu och att Gotland är rätt plats att satsa på.

Nätverket kickstartade med ett seminarium om elflyg den 18 november där vi fick lyssna till tre experter inom området. Vi fick även höra Svenska Spels vd Patrik Hofbauer samt regiondirektör Peter Lindvall berätta varför det här är så viktigt för oss.

Några lärdomar från seminariet var att:

  • Elflyg har en något begränsad räckvidd och det är sannolikt kortare sträckor som är rimligt till att börja med. Där kan Visby Airport vara en perfekt testplats för framtidens flyg med sitt geografiska läge, frekventa trafik och ett antal stora kunder som är angelägna om att vara med och bidra i omställningen från fossila alternativ.
  • Vi är många som är engagerade i frågan och precis som med alla hållbarhetsfrågor är det genom samarbeten och samverkan som vi kan ta steg i rätt riktning.

I går gick vi ut med en debattartikel tillsammans med Region Gotland, Gotlands Förenade Besöksnäring, Tillväxt Gotland, Cementa, Payex och Visby stift där vi slår fast att vi, de framtida kunderna är beredda att göra vårt i omställningen och att vi hoppas att elflygsaktörerna vågar satsa på Gotland.

Nu planerar vi för nästa steg med nätverket. Känner du att ditt företag eller organisation borde vara en del av detta blir vi glada om ni hör av er! Nedan hittar du vår debattartikel, ett tv-inslag från seminariet och vårt pressmeddelande.

Dagens Samhälle: ”Gör Gotland till ett testområde för elflyg”

Elflyg passar bra på Gotland – vill bli först i landet | SVT Nyheter

Svenska Spel vill se elflyg på Gotland – Svenska Spel

ROBERT TIDBLOM
Hållbarhetskoordinator