Så arbetar vi för att minska miljö- och klimatpåverkan vid ombyggnaden i Visby

Medarbetare från olika delar av Svenska Spel på platsbesök vid ombyggnaden av kontoret i Visby.

Under året påbörjade vi den stora ombyggnaden av vårt huvudkontor i Visby. Fastigheten behöver moderniseras och anpassas till det nya arbetslivet. Men vi vet också att varje byggprojekt medför en miljö- och klimatpåverkan. Under 2019 kom 21 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser från bygg- och fastighetssektorn. I arbetet med vårt övergripande mål om klimatneutralitet behöver vi ha tuffa krav på att ombyggnaden ska ske på ett så resurseffektivt sätt som möjligt.

Arbetet följs upp löpande genom dialog med entreprenören. Det är roligt att höra hur miljöfrågor får ett allt större fokus i byggbranschen och att entreprenören är på bollen. I slutet av september gjorde vi en digital miljörond tillsammans.

Vid miljöronden stämde vi av hur arbetet går utifrån aktuella miljömål, projektets miljöaspekter samt övriga förutsättningar och krav. Tillsammans kontrollerade vi även effekter på den yttre miljön, som buller och damm, samt hur kemikalier och avfall hanteras. I projektet har bland annat följande åtgärder genomförts:

  • Vi minskar behovet av nya inköp då vi har kravställt att så mycket som möjligt av det befintliga materialet ska demonteras och återanvändas. Därför kommer till exempel takplattor, golv, sten, toaletter, armaturer och möbler att återanvändas.
  • Övrigt material som monteras ned, men som inte passar i den nya kontorslösningen, kan i stället nyttjas på andra platser. Exempelvis har möbler skänkts till Region Gotland och Röda Korset. Dörrar, vissa glaspartier och golv har monterats ner för att säljas vidare i en återbruksbutik.
  • Även datorskärmar har skänkts till Röda Korset, och Polisen på Gotland blev lyckliga ägare till ett kassaskåp.

För att konkretisera arbetet har vi gjort en klimatberäkning över hur mycket koldioxid som besparats till följd av det återbruket. Besparingen landade på ungefär 54 ton CO2e*.

Det är även viktigt att det nya materialet som används lever upp till våra krav. Därför bedöms byggmaterial utifrån dess egenskaper och dokumenteras i en digital loggbok. Det hjälper oss att säkerställa att det inte innehåller kemikalier som är farliga för oss människor eller miljön.

Att bygga på ett hållbart sätt är en utmaning och balansen mellan att återbruka och köpa nytt är inte alltid lätt att navigera i. Insikten om att byggbranschen är på väg i rätt riktning är dock positiv. Vi hoppas och tror att vårt projekt är en del i denna riktning. Det är också något som krävs för att uppfylla de globala målen och för en hållbar framtid.

ROBERT TIDBLOM
Hållbarhetskoordinator

*Beräkningen är baserad på entreprenörens rivningsplan för material som avses omhändertas för återanvändning. Beräkningen är gjord i Byggsektorns miljöberäkningsverktyg där schablonvärden för olika material används. När projektet är färdigt kommer en ny beräkning att göras för att täcka in eventuella justeringar.